Detail předmětu

Organická a potravinářská chemie

FCH-SZZ_B_OPCHAk. rok: 2018/2019

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

Organická a potravinářská chemie SZZ_B_OPCH

Organická chemie I,II
1) Chemie základních uhlovodíků (alkany, alkeny, alkyny)
2) Stereochemie, enantiomery, diastereomery, chiralita, optická aktivita.
3) Aromatické sloučeniny.
4) Halogenderiváty.
5) Alkoholy, fenoly, thioly a polyhydroxysloučeniny.
6) Aminy, diazotace, reakce arendiazoniových solí.
7) Nitrosloučeniny.
8) Aldehydy a ketony. Monosacharidy, disacharidy.
9) Karboxylové kyseliny, esterifikace. Lipidy.
10) Deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny.
11) Estery a amidy karboxylových kyselin. Deriváty kyseliny uhličité.
12 Heterocyklické sloučeniny.
13) Struktura bází nukleových kyselin a nukleotidů.

Chemie a analýza potravin I
14) Chemie aminokyselin, peptidů a bílkovin – struktura, vlastnosti, klasifikace.
15) Bílkoviny masa, mléka a vajec a jejich změny při zpracování
16) Analýza bílkovin – stanovení celkového obsahu bílkovin, spektrofotometrické stanovení bílkovin, analýza aminokyselin
17) Mastné kyseliny – struktura, vlastnosti, klasifikace, analýza.
18) Homolipidy a heterolipidy, komplexní lipidy, fosfolipidy a další lipidické látky (steroly, izoprenoidy).
19) Analýza lipidů – tuková čísla a jejich význam, stanovení celkových lipidů, analýza fosfolipidů.
20) Monosacharidy a deriváty monosacharidů – struktura, optická aktivita, cyklické formy, redukující cukry.
21) Oligosacharidy a polysacharidy, glykosidy. Stanovení mono-, oligo- a polysacharidů, analýza redukujících cukrů.
22) Homopolysachridy – struktura, hlavní zástupci u rostlin a živočichů, struktura a funkce.
23) Heteropolysacharidy – struktura, zastoupení u různých typů organismů.
24) Základní chemická analýza – stanovení vody, popela, minerálních látek, gravimetrie, odměrná analýza.
25) Analýza potravin instrumentálními metodami - základy atomové a molekulové spektroskopie, aplikace.
26) Analýza potravin instrumentálními metodami – základy kapalinové a plynové chromatografie, elektrochemické metody.