Detail předmětu

Technologie ochrany životního prostředí

FCH-SZZ_B_TOZAk. rok: 2018/2019

Předmět státní závěrečné zkoušky je zaměřen do oblasti chemie a technologie ochrany životního prostředí.

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

1. Základní problémy chemického znečištění prostředí ve světě a v ČR. Charakteristika jednotlivých složek prostředí. Fyzikální chemie životního prostředí - procesy ovlivňující osud chemických látek v prostředí.
2. Transport polutantů v prostředí. Transformace chemických látek v jednotlivých složkách prostředí (fotochemické děje, redox děje, hydrolýza…), bioakumulace, biotransformace, biokoncentrace. Znečištění jednotlivých složek prostředí. Typy polutantů a jejich výskyt ve složkách ŽP.
3. Znečištění atmosféry. Primární znečištění, sekundární znečištění. Dálkový transport škodlivin.
4. Znečištění hydrosféry. Primární (anorganické a organické znečištění vod) a sekundární znečištění (eutrofizace vod). Znečištění sedimentů, kumulace polutantů v sedimentech. Posouzení jejich transferu.
5. Znečištění pedosféry. Chemické znečištění půd. Agrochemikálie - hnojiva, pesticidy.
6. Bioakumulace polutantů. Biodegradace. Kontaminace potravních řetězců. Kvantitativní vztahy mezi strukturou a biologickou aktivitou chemických sloučenin.
7. Základy chemické ekotoxikologie - vybrané skupiny polutantů - vlastnosti, zdroje, vlivy. Skleníkový efekt, smogy a problematika stratosférického ozonu.
8. Základní vlastnosti radionuklidů a ionizujícího záření. Radioaktivita, radioaktivní přeměny. Jaderné reakce, ionizující záření. Radionuklidy v životním prostředí. Využití radionuklidů a ionizujícího záření, technologie jaderné chemie.
9. Analýza a hodnocení rizik plynoucích ze zacházení a kontaminace životního prostředí chem. látkami.Hodnocení nebezpečných vlastností, klasifikace, registrace a nakládání s chemickými látkami a přípravky podle předpisů ČR, EU a mezinárodních úmluv.
10. Nebezpečí ve vybraných pracovních činnostech. Informační systémy v chemické bezpečnosti. Rizikový potenciál v chemickém a petrochemickém průmyslu. Mechanismus a příčiny nehod a havárií s uvolněním nebezpečných látek do životního prostředí.
11. Platná legislativa v oblasti prevence a likvidace chemických havárií. Prevence nehod a havárií.
12. Základní suroviny a zdroje chemického průmyslu. Výroba důležitých anorganických plynů, anorganických kyselin a hydroxidů. Anorganické kovy a soli. Výroba skla, keramiky, anorganických pigmentů, katalyzátorů a hnojiv.
13. Výroba alkoholů, aldehydů, etherů, ketonů, aminů, amoniaku, močoviny, karboxylových kyselin a jejich esterů.
14. Zpracování dřeva, výroba celulózy a papíru. Zpracování uhlí a zemního plynu.
15. Zpracování ropy a výroba motorových paliv. Petrochemie, výroba alkanů, alkenů a alkynů.
16. Výroba pesticidů, dezinfektů, detergentů, polymerů, polymerních aditiv, gumárenských chemikálií a výbušnin.
17. Biotechnologické procesy, výroba cukru, škrobu, ethanolu, piva a různých kyselin.
18. Vztah mezi dávkou a účinkem, mechanismu toxického účinku. Faktory ovlivňující toxický účinek, charakteristika toxických účinků. Základní principy. Interakce mezi toxickými látkami.
19. Mechanismus průniku toxických látek do organismu. Toxokinetika (primární kontakt, absorpce, distribuce, transport, exkrece).
20. Biotransformace toxických látek v organismu, faktory ovlivňující biotransformaci.
21. Možnosti poškození organismů na úrovni buňky, tkání, organismu, druhů. Významné toxické účinky na organismus. Hodnocení toxicity.
22. Stručný přehled toxikologie anorganických a organických sloučenin. Přehled terapie otrav, antidota. Legislativní předpisy a dokumenty vymezující zacházení s chemickými látkami, bezpečnost práce.