Detail předmětu

Potravinářská chemie a biochemie

FCH-SZZ_M_PCHBTAk. rok: 2018/2019

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

Potravinářská chemie a biochemie SZZ_M_PCHBT

Chemie a analýza potravin II
1) Struktura, fyzikální, fyziologické a výživové vlastnosti bílkovin
2) Přehled reakcí bílkovin. metody stanovení obsahu bílkovin v potravinách, analýza aminokyselin.
3) Homolipidy a heterolipidy, komplexní lipidy a doprovodné látky lipidů.
4) Přehled degradačních reakcí lipidů a průmyslově využívaných reakcí lipid. Analýza lipidů, tuková čísla, analýza mastných kyselin.
5) Monosacharidy a jejich deriváty, oligosacharidy a polysacharidy.
6) Přehled základních reakcí sacharidů, analýza mono-, oligo- a polysacharidů, stanovení redukujících cukrů.
7) Vzorkování, příprava vzorku, voda v potravinách, stanovení vody a popela.
8) Vitaminy – význam, rozdělení, výskyt a ztráty při skladování a zpracování
9) Prvky důležité pro zdraví a výživu člověka, stanovení minerálních látek.
10) Barviva přírodního původu. Analýza barviv.
11) Přehled aromatických látek přítomných v jednotlivých druzích potravin. Chuťové látky (slané, sladké, kyselé, hořké, trpké, pálivé).
12) Alergeny v potravinách a jejich analýza. Autenticita potravin (maso, med, víno) a její stanovení.
13) Aditivní látky prodlužující údržnost potravin, upravující barvu a aroma.
14) Primární a sekundární kontaminanty v potravinách a jejich analýza (př. kovy, pesticidy, dusíkaté látky, ftaláty, mykotoxiny).
15) Instrumentální metody v analýze potravin – spektroskopie, chromatografie, elektrochemie, hmotnostní spektrometrie.

Biochemie II
16) Nekovalentní vazby - typy, podíl na struktuře a funkci biomolekul.
17) Biomembrány - struktura (složené lipidy) a funkce, typy membránového transportu.
18) Enzymy a biokatalýza. Regulace enzymové aktivity - allosterická regulace, kovalentní modulace.
19) Makroergické sloučeniny. Termodynamika živých systémů, mechanismus spřažení.Rozdělení organismů
podle způsobu získávání energie.
20) Integrace metabolismu, krátkodobé a dlouhodobé regulační mechanismy, enzymová indukce a represe.
21) Metabolismus sacharidů - glykolýza, různé typy fermentace a jejich průmyslové využití.
22) Metabolismus glykogenu a jeho regulace.
23) Cyklus dikarboxylových a trikarboxylových kyselin. Glyoxalátový cyklus. Glukoneogeneze.
24) Biologické oxidace. Transport elektronů a oxidační fosforylace.
25) Fotosyntéza. Sekundární metabolity rostlin.
26) Metabolismus lipidických látek - biosyntéza a odbourání mastných kyselin. Metabolismus izoprenoidů,
obecná izoprenoidní dráha. Metabolismus steroidů, biosyntéza a degradace cholesterolu.
27) Metabolismus dusíkatých látek 1 - degradace aminokyselin - močovinový cyklus, přeměny uhlíkatého
skeletu aminokyselin. Aminokyseliny jako biosyntetické prekurzory, metabolismus porfyrinů.
28) Metabolismus dusíkatých látek 2 - fixace dusíku, biosyntéza aminokyselin. Metabolismus nukleotidů -
biosyntéza a odbourání.
29) Primární a sekundární metabolismus - srovnání. Sekundární metabolity mikroorganismů - antibiotika,
vitaminy.
30) Průběh a mechanismy regulace genové exprese.