Detail předmětu

Biotechnologie

FCH-SZZ_B_BIOTAk. rok: 2020/2021

Náplň předmětů Biotechnologie I, Bioinženýrství I a Mikrobiologie

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

Aktuální otázky - obor Biotechnologie
Bioinženýrství I
1) 1) Hmotnostní a energetické bilance
2) Fermentory a jejich příslušenství
3) Mechanické míchání v bioreaktorech
4) Pneumatické míchání v bioreaktorech, aerace
5) Sterilizace bioreaktorového systému
6) Kinetika enzymatických reakcí
7) Mikrobiální kinetika
8) Typy kultivačních systémů
9) Vsádková kultivace, kultivace buněk s přítokem
10) Kontinuální kultivace buněk
¨
Biotechnologie I
11) Suroviny pro fermentační procesy
12) Výroba a druhy sladu
13) Výroba piva
14) Výroba lihu, bioethanol
15) Výroba vín
16) Výroba sektů
17) Výroba destilátů a nekvašených lihovin
18) Výroba pekařského droždí
19) Mikrobiální biotechnologie při zpracování mléka a masa
20) Výroba octa

Základy genových technologií
21) Základní principy genových technologií - klonování in vitro a in vivo. Izolace a charakterizace nukleových kyselin.
22) Polymerázová řetězová reakce; uspořádání, složky, průběh, využití.
23) Klonovací vektory, metody transformace a detekce rekombinantů.
24) Hybridizace, techniky značení sond, využití hybridizace. Stanovení sekvence DNA,
25) Produkce, purifikace a charakterizace rekombinantních proteinů.