Detail předmětu
Organická a potravinářská chemie
FCH-SZZ_B_OPCHAk. rok: 2020/2021
Aktuální tázky k SZZ z předmětů Organická chemie I, II, Chemie potravin I a Analýza potravin.
Jazyk výuky
čeština
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Osnovy výuky
Organická chemie I,II
1) Chemie základních uhlovodíků (alkany, alkeny, alkyny)
2) Stereochemie, enantiomery, diastereomery, chiralita, optická aktivita.
3) Aromatické sloučeniny.
4) Halogenderiváty.
5) Alkoholy, fenoly, thioly a polyhydroxysloučeniny.
6) Aminy, diazotace, reakce arendiazoniových solí.
7) Nitrosloučeniny.
8) Aldehydy a ketony. Monosacharidy, disacharidy.
9) Karboxylové kyseliny, esterifikace. Lipidy.
10) Deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny.
11) Estery a amidy karboxylových kyselin. Deriváty kyseliny uhličité.
12 Heterocyklické sloučeniny.
13) Struktura bází nukleových kyselin a nukleotidů.
Chemie a analýza potravin I
14) Chemie aminokyselin, peptidů a bílkovin – struktura, vlastnosti, klasifikace.
15) Bílkoviny masa, mléka a vajec a jejich změny při zpracování
16) Analýza bílkovin – stanovení celkového obsahu bílkovin, spektrofotometrické stanovení bílkovin, analýza aminokyselin
17) Mastné kyseliny – struktura, vlastnosti, klasifikace, analýza.
18) Homolipidy a heterolipidy, komplexní lipidy, fosfolipidy a další lipidické látky (steroly, izoprenoidy).
19) Analýza lipidů – tuková čísla a jejich význam, stanovení celkových lipidů, analýza fosfolipidů.
20) Monosacharidy a deriváty monosacharidů – struktura, optická aktivita, cyklické formy, redukující cukry.
21) Oligosacharidy a polysacharidy, glykosidy. Stanovení mono-, oligo- a polysacharidů, analýza redukujících cukrů.
22) Homopolysachridy – struktura, hlavní zástupci u rostlin a živočichů, struktura a funkce.
23) Heteropolysacharidy – struktura, zastoupení u různých typů organismů.
24) Základní chemická analýza – stanovení vody, popela, minerálních látek, gravimetrie, odměrná analýza.
25) Analýza potravin instrumentálními metodami - základy atomové a molekulové spektroskopie, aplikace.
26) Analýza potravin instrumentálními metodami – základy kapalinové a plynové chromatografie, elektrochemické metody.
1) Chemie základních uhlovodíků (alkany, alkeny, alkyny)
2) Stereochemie, enantiomery, diastereomery, chiralita, optická aktivita.
3) Aromatické sloučeniny.
4) Halogenderiváty.
5) Alkoholy, fenoly, thioly a polyhydroxysloučeniny.
6) Aminy, diazotace, reakce arendiazoniových solí.
7) Nitrosloučeniny.
8) Aldehydy a ketony. Monosacharidy, disacharidy.
9) Karboxylové kyseliny, esterifikace. Lipidy.
10) Deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny.
11) Estery a amidy karboxylových kyselin. Deriváty kyseliny uhličité.
12 Heterocyklické sloučeniny.
13) Struktura bází nukleových kyselin a nukleotidů.
Chemie a analýza potravin I
14) Chemie aminokyselin, peptidů a bílkovin – struktura, vlastnosti, klasifikace.
15) Bílkoviny masa, mléka a vajec a jejich změny při zpracování
16) Analýza bílkovin – stanovení celkového obsahu bílkovin, spektrofotometrické stanovení bílkovin, analýza aminokyselin
17) Mastné kyseliny – struktura, vlastnosti, klasifikace, analýza.
18) Homolipidy a heterolipidy, komplexní lipidy, fosfolipidy a další lipidické látky (steroly, izoprenoidy).
19) Analýza lipidů – tuková čísla a jejich význam, stanovení celkových lipidů, analýza fosfolipidů.
20) Monosacharidy a deriváty monosacharidů – struktura, optická aktivita, cyklické formy, redukující cukry.
21) Oligosacharidy a polysacharidy, glykosidy. Stanovení mono-, oligo- a polysacharidů, analýza redukujících cukrů.
22) Homopolysachridy – struktura, hlavní zástupci u rostlin a živočichů, struktura a funkce.
23) Heteropolysacharidy – struktura, zastoupení u různých typů organismů.
24) Základní chemická analýza – stanovení vody, popela, minerálních látek, gravimetrie, odměrná analýza.
25) Analýza potravin instrumentálními metodami - základy atomové a molekulové spektroskopie, aplikace.
26) Analýza potravin instrumentálními metodami – základy kapalinové a plynové chromatografie, elektrochemické metody.