Publication detail

Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů

CHROBOKOVÁ, M., HAVLÍKOVÁ, Š., KVASNIČKOVÁ, E., RITTICH, B.

Original Title

Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů

English Title

Utilization of whey for fermentative production of gas

Type

abstract

Language

Czech

Original Abstract

Bakteriální kmen Clostridium butyricum E16A byl kultivován za anaerobních podmínek v komerčně dostupném RCM bujónu, v RCM bujónu s laktózou a syrovátkou a v samotné syrovátce. Při fermentaci sledován vliv teploty (20, 25 a 37 C), pH (5,6 a 6,9) a typu neutralizátoru na tvorbu vodíku. Při kultivaci v RMC bujónu s obnovenou syrovátkou při 37 C, rozmezí pH 6,0-6,9 bylo ve volně odcházejících plynech detegováno až 50 % vodíku. V kultivačním médiu bylo stanoveno významné množství kyseliny máselné (6,06 g.l-1).

English abstract

Bacterial strain Clostridium butyricum E16A was cultivated in RCM medium, RCM medium with lactose, RCM medium with whey and in whey under anaerobic conditions. There were followed the influence of temperature (20, 25 and 37 C), pH (5,6 and 6,9) and type of neutralisator on hydrogen production during fermentation. There was detected approximately 50% of hydrogen in free outgoing gasses after cultivation of the strain in RCM medium with whey at 37 C, pH range between 6,0-6,9. Significant amount of butyric acid (6,06g/l) was estimated in cultivation medium.

Keywords

Clostridium butyricum , syrovátka, fermentace, vodík

Key words in English

Clostridium butyricum, whey, fermentation, hydrogen

Authors

CHROBOKOVÁ, M., HAVLÍKOVÁ, Š., KVASNIČKOVÁ, E., RITTICH, B.

Released

22. 3. 2012

Publisher

Československá spoločnost mikrobiologická

Location

STU Bratislava

Pages from

15

Pages to

15

Pages count

1

BibTex

@misc{BUT92037,
  author="Maria {Chroboková} and Bohuslav {Rittich}",
  title="Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů",
  year="2012",
  pages="15--15",
  publisher="Československá spoločnost mikrobiologická",
  address="STU Bratislava",
  note="abstract"
}