Publication detail
Vliv skladovacích podmínek na stabilitu a kvalitu agarových cukrovinek s extraktem tužebníku jilmového
Original Title
Vliv skladovacích podmínek na stabilitu a kvalitu agarových cukrovinek s extraktem tužebníku jilmového
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
V posledních letech roste zájem o vývoj zdravějších alternativ cukrovinek, které využívají přírodní složky s funkčními vlastnostmi. Jeden z takových přístupů zahrnuje použití rostlinných extraktů s příznivými účinky na zdraví. Extrakt z tužebníku jilmového je zkoumán pro své potenciální antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Začlenění těchto bioaktivních látek do potravinářských výrobků však představuje problémy související se stabilitou a zachováním výživové hodnoty během skladování. Cílem této studie bylo zhodnotit, jak extrakt z tužebníku i samotné cukrovinky reagují na různé podmínky skladování, se zaměřením na změny nutričních vlastností, textury a senzorických vlastností v průběhu času. Byly připraveny agarové cukrovinky obsahující extrakt tužebníku a byl hodnocen vliv délky skladování, teploty a působení světla na jejich klíčové vlastnosti. Sledovanými parametry byly antioxidační aktivita, obsah polyfenolů, obsah vitaminu C a přítomnost aromaticky aktivních látek. Kromě toho byla provedena reologická měření pro posouzení textury v průběhu času, zatímco nutná senzorická analýza hodnotila, zda cukrovinky zůstaly senzoricky akceptovatelné po celou dobu experimentu. Výsledky ukázaly, že za standardních podmínek si cukrovinky zachovaly své nutriční vlastnosti až po dobu dvou měsíců, zatímco chlazení mírně snížilo jejich udržitelnost na přibližně 45 dní. Jako hlavní limitující faktor se ukázala strukturální integrita samotných cukrovinek, která byla ovlivněna uvolňováním vody během skladování a následným vysycháním. Pro řešení tohoto problému se budoucí výzkum zaměří na potahování cukrovinek karnaubským voskem, aby se prodloužila jejich trvanlivost a zachovala jejich kvalita.
Released
21. 5. 2025
Publisher
Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické
Location
Praha
Pages from
34
Pages to
35
Pages count
2
URL
BibTex
@misc{BUT198442,
author="Matěj {Rychetský} and Kristina {Trenzová} and Eva {Vítová}",
title="Vliv skladovacích podmínek na stabilitu a kvalitu agarových cukrovinek
s extraktem tužebníku jilmového",
year="2025",
pages="34--35",
publisher="Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické",
address="Praha",
url="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_abstraktu_2025.pdf",
note="abstract"
}