Project detail

Komplexní in vitro, ex vivo a in vivo experimentální studie osteoinduktivního fosfátového adheziva určeného pro lepení zlomenin kostí a provádění artrodéz.

Duration: 01.05.2024 — 31.12.2027

Funding resources

Ministerstvo zdravotnictví ČR - Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2024 – 2030

- whole funder (2024-04-30 - 2027-12-31)

On the project

Hypotézou projektu je injektovat nově vyvinuté vstřebatelné „samotuhnoucí“ kostní lepidlo ve formě injektovatelnéí pasty do tříštivé zlomeniny, aby se malé kostní fragmenty skládaly dohromady jako puzzle a v kombinaci s osteosyntézou umožnily plné zatížení poraněné končetiny. Bioadhezivem modifikované kostní lepidlo fixuje zlomeninu při tuhnutí za fyziologických podmínek, pomalu se vstřebává a zároveň uvolňuje hydroxyapatit, čímž je zahájeno primární hojení kosti, na konci kterého se lepidlo zcela vstřebá, kost je pevně zhojena bez intraartikulárních deficitů a pacient je připraven k okamžité rehabilitaci. Toto kostní lepidlo lze použít nejen k léčbě zlomenin, ale díky svým vlastnostem jej lze použít i při artrodéze nebo k výplni kostních cyst. Nezbytným mezikrokem k možnému klinickému testování jsou však experimentální studie in vitro, ex vivo a in vivo.

Description in English
The project hypothesis is to inject newly developed resorbable “self-setting” bone adhesive in the form of free-flowing paste into a comminuted fracture in order to compose small bone fragments together like a puzzle and in combination with osteosynthesis will allow full weight-bearing of the injured extremity. The bioadhesive-modified bone glue fixes the fracture during solidification under physiological conditions, is slowly absorbed and at the same time releases hydroxyapatite products, thus initiating primary bone healing, at the end of which the adhesive is completely resorbed, the bone is firmly healed without intra-articular deficits and the patient is ready for immediate rehabilitation. This bone adhesive can be used not only for the treatment of fractures but due to its properties it can also be used in arthrodesis or to fill bone cysts. However, a necessary intermediate step to possible clinical testing is in vitro, ex vivo, and in vivo experimental studies.

Keywords
cytotoxicita, fosfátový cement, zvířecí modely, šikmá zlomenina

Key words in English
cytotoxicity, phosphate cement, animal models, oblique fracture

Mark

NW24-08-00367

Default language

Czech

People responsible

Lysáková Klára, Ing. - fellow researcher
Raszková Alena, Ing. - fellow researcher
Vojtová Lucy, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Michlovská Lenka, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Advanced Biomaterials
- (2023-06-15 - not assigned)