Publication detail
Nutriční parametry bezinek
VESPALCOVÁ, M. CETKOVSKÁ, J. MATĚJÍČEK, A. KAPLAN, J.
Original Title
Nutriční parametry bezinek
English Title
Nutritional parameters of elderberries
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Plody bezu černého jsou významnou potravinářskou surovinou. Jsou cenné pro svůj obsah biologicky aktivních látek a zejména jako potravinářské barvivo přírodního původu. V průběhu dvou let byly sledovány vybrané nutriční parametry podstatné pro využití bezinek: výtěžnost šťávy, obsah titrovatelných kyselin, množství redukujících sacharidů, antokyanových barviv a rutinu. Podle uvedených parametrů vykázala odrůda Haschberg v podmínkách ČR jedny z nejlepších výsledků ve třech hodnocených parametrech z pěti. Tato odrůda poskytovala poměrně vysokou výtěžnost šťávy (640,0 ml.kg-1), druhé nejvyšší množství rutinu v peckovičkách (6,42 g.kg-1), poměr mezi titrační kyselostí (25,7 a 24,0 g.l-1) a obsahem sacharidů (6,76 g.100 g-1) byl z hlediska výsledné chuti také velmi příznivý. Jako další významné odrůdy byly vyhodnoceny Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo a Aurea.
English abstract
Elderberry fruits are an important food resource. They are valuable for its content of biologically active substances and especially as a food colorant of natural origin. During the two years were investigated selected nutritional parameters essential for the use of elderberries: yields of juices, content of titratable acids, reducing sugars, anthocyanins and rutine. According to these parameters showed a variety Haschberg one of the best results in three of the five evaluated parameters. This variety provided relatively high juice yield (640.0 ml.kg-1) and second highest amount of rutine in beries (6.42 g.kg-1). The ratio between acidity (25.7 and 24.0 g.l-1 ) and sugars (6.76 g.100 g-1) was in terms of the resulting taste is also very positive. Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo and Aurea were other varietirs higher quality..
Keywords
bezová šťáva, titrovatelné kyseliny, redukující cukry, anthokyany, rutin
Key words in English
elderberry juice; titratable acids; reducing sugars; anthocyanins; rutin
Authors
VESPALCOVÁ, M.; CETKOVSKÁ, J.; MATĚJÍČEK, A.; KAPLAN, J.
Released
23. 4. 2014
Publisher
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.
Location
Holovousy
ISBN
0231-6900
Periodical
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
Year of study
23
Number
1
State
Czech Republic
Pages from
37
Pages to
45
Pages count
9
BibTex
@article{BUT113896,
author="Milena {Vespalcová} and Jitka {Cetkovská} and Aleš {Matějíček} and Jiří {Kaplan}",
title="Nutriční parametry bezinek",
journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
year="2014",
volume="23",
number="1",
pages="37--45",
issn="0231-6900"
}