Publication detail

Nutriční parametry bezinek

VESPALCOVÁ, M. CETKOVSKÁ, J. MATĚJÍČEK, A. KAPLAN, J.

Original Title

Nutriční parametry bezinek

English Title

Nutritional parameters of elderberries

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Plody bezu černého jsou významnou potravinářskou surovinou. Jsou cenné pro svůj obsah biologicky aktivních látek a zejména jako potravinářské barvivo přírodního původu. V průběhu dvou let byly sledovány vybrané nutriční parametry podstatné pro využití bezinek: výtěžnost šťávy, obsah titrovatelných kyselin, množství redukujících sacharidů, antokyanových barviv a rutinu. Podle uvedených parametrů vykázala odrůda Haschberg v podmínkách ČR jedny z nejlepších výsledků ve třech hodnocených parametrech z pěti. Tato odrůda poskytovala poměrně vysokou výtěžnost šťávy (640,0 ml.kg-1), druhé nejvyšší množství rutinu v peckovičkách (6,42 g.kg-1), poměr mezi titrační kyselostí (25,7 a 24,0 g.l-1) a obsahem sacharidů (6,76 g.100 g-1) byl z hlediska výsledné chuti také velmi příznivý. Jako další významné odrůdy byly vyhodnoceny Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo a Aurea.

English abstract

Elderberry fruits are an important food resource. They are valuable for its content of biologically active substances and especially as a food colorant of natural origin. During the two years were investigated selected nutritional parameters essential for the use of elderberries: yields of juices, content of titratable acids, reducing sugars, anthocyanins and rutine. According to these parameters showed a variety Haschberg one of the best results in three of the five evaluated parameters. This variety provided relatively high juice yield (640.0 ml.kg-1) and second highest amount of rutine in beries (6.42 g.kg-1). The ratio between acidity (25.7 and 24.0 g.l-1 ) and sugars (6.76 g.100 g-1) was in terms of the resulting taste is also very positive. Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo and Aurea were other varietirs higher quality..

Keywords

bezová šťáva, titrovatelné kyseliny, redukující cukry, anthokyany, rutin

Key words in English

elderberry juice; titratable acids; reducing sugars; anthocyanins; rutin

Authors

VESPALCOVÁ, M.; CETKOVSKÁ, J.; MATĚJÍČEK, A.; KAPLAN, J.

Released

23. 4. 2014

Publisher

VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.

Location

Holovousy

ISBN

0231-6900

Periodical

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Year of study

23

Number

1

State

Czech Republic

Pages from

37

Pages to

45

Pages count

9

BibTex

@article{BUT113896,
  author="Milena {Vespalcová} and Jitka {Cetkovská} and Aleš {Matějíček} and Jiří {Kaplan}",
  title="Nutriční parametry bezinek",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2014",
  volume="23",
  number="1",
  pages="37--45",
  issn="0231-6900"
}