Detail publikace

Nutriční parametry bezinek

VESPALCOVÁ, M. CETKOVSKÁ, J. MATĚJÍČEK, A. KAPLAN, J.

Originální název

Nutriční parametry bezinek

Anglický název

Nutritional parameters of elderberries

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Plody bezu černého jsou významnou potravinářskou surovinou. Jsou cenné pro svůj obsah biologicky aktivních látek a zejména jako potravinářské barvivo přírodního původu. V průběhu dvou let byly sledovány vybrané nutriční parametry podstatné pro využití bezinek: výtěžnost šťávy, obsah titrovatelných kyselin, množství redukujících sacharidů, antokyanových barviv a rutinu. Podle uvedených parametrů vykázala odrůda Haschberg v podmínkách ČR jedny z nejlepších výsledků ve třech hodnocených parametrech z pěti. Tato odrůda poskytovala poměrně vysokou výtěžnost šťávy (640,0 ml.kg-1), druhé nejvyšší množství rutinu v peckovičkách (6,42 g.kg-1), poměr mezi titrační kyselostí (25,7 a 24,0 g.l-1) a obsahem sacharidů (6,76 g.100 g-1) byl z hlediska výsledné chuti také velmi příznivý. Jako další významné odrůdy byly vyhodnoceny Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo a Aurea.

Anglický abstrakt

Elderberry fruits are an important food resource. They are valuable for its content of biologically active substances and especially as a food colorant of natural origin. During the two years were investigated selected nutritional parameters essential for the use of elderberries: yields of juices, content of titratable acids, reducing sugars, anthocyanins and rutine. According to these parameters showed a variety Haschberg one of the best results in three of the five evaluated parameters. This variety provided relatively high juice yield (640.0 ml.kg-1) and second highest amount of rutine in beries (6.42 g.kg-1). The ratio between acidity (25.7 and 24.0 g.l-1 ) and sugars (6.76 g.100 g-1) was in terms of the resulting taste is also very positive. Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo and Aurea were other varietirs higher quality..

Klíčová slova

bezová šťáva, titrovatelné kyseliny, redukující cukry, anthokyany, rutin

Klíčová slova v angličtině

elderberry juice; titratable acids; reducing sugars; anthocyanins; rutin

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; CETKOVSKÁ, J.; MATĚJÍČEK, A.; KAPLAN, J.

Vydáno

23. 4. 2014

Nakladatel

VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.

Místo

Holovousy

ISSN

0231-6900

Periodikum

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Ročník

23

Číslo

1

Stát

Česká republika

Strany od

37

Strany do

45

Strany počet

9

BibTex

@article{BUT113896,
  author="Milena {Vespalcová} and Jitka {Cetkovská} and Aleš {Matějíček} and Jiří {Kaplan}",
  title="Nutriční parametry bezinek",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2014",
  volume="23",
  number="1",
  pages="37--45",
  issn="0231-6900"
}