Publication detail

Odrůda černého bezu 'Samdal'

KAPLAN, J. MATĚJÍČEK, A. MATĚJÍČKOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Original Title

Odrůda černého bezu 'Samdal'

English Title

Elderberry cultivar 'Samdal'

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Odrůda 'Samdal' pochází ze šlechtitelského programu realizovaného v 80. letech 20. století v Dánsku. Vzrůst je silnějšího charakteru, spíše vzpřímený. Vyniká mimořádně rychlým nástupem do plodnosti. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, tak ve stromkovém tvaru. Pěstování ve stromkovém tvaru je výnosnější v přepočtu na jednotku plochy. Květenství jsou většinou střední až velká, barva je krémově bílá, nažloutlá. Plodenství dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá a velmi dobře barví. Povrch plodů je lesklý. Šťáva plodů je tmavě červená, má velmi příznivý obsah kyselin, vysoké pH a výbornou chuť. Odrůda má cennou vlastnost - plody zcela souměrně dozrávají v rámci plodenství. Dozrávání všech plodenství na keři trvá necelý 1 týden. Jde o špičkovou odrůdu s využitím zejména na výrobu nápojů, včetně ovocných vín a také džemů.

English abstract

Cultivar 'Samdal' originates from breeding programme, which was realized in 80th of 20th century in Denmark. Growth is rather vigorous and upright. The cultivar excels in extremely rapid beginning of fruitfulness. The cultivar can besuccesfully grown as bush or tree form. The tree form growing is more profitable per area unit compared to bush form. Inflorescences are usually medium to large, colour is creamy white, yellowish. Infructescenses achieve high weights on the average. Flesh is dark red, juicy and has very good colourability. Surface of the fruit is shiny. Juice of the fruit is dark red, has very favourable content of acids, high pH and excellent taste. The cultivar has valuable feature which is completely equal rippening of fruits in the infructescenses. Rippening of all infructescenses on the plant takes less than one week. It is a top cultivar which can be used especially for beverages production including wines and also for fruit jasms production.

Keywords

černý bez; odrůda; 'Samdal'; popis; hodnocení

Key words in English

ederberry; cultivar; 'Samdal'; description; evaluation

Authors

KAPLAN, J.; MATĚJÍČEK, A.; MATĚJÍČKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.

Released

23. 4. 2014

Publisher

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.

Location

Holovousy

ISBN

0231-6900

Periodical

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Number

23

State

Czech Republic

Pages from

95

Pages to

98

Pages count

4

BibTex

@article{BUT115681,
  author="Jiří {Kaplan} and Aleš {Matějíček} and Jitka {Matějíčková} and Milena {Vespalcová}",
  title="Odrůda černého bezu 'Samdal'",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2014",
  number="23",
  pages="95--98",
  issn="0231-6900"
}