Publication detail
Odrůda černého bezu 'Samdal'
KAPLAN, J. MATĚJÍČEK, A. MATĚJÍČKOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.
Original Title
Odrůda černého bezu 'Samdal'
English Title
Elderberry cultivar 'Samdal'
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Odrůda 'Samdal' pochází ze šlechtitelského programu realizovaného v 80. letech 20. století v Dánsku. Vzrůst je silnějšího charakteru, spíše vzpřímený. Vyniká mimořádně rychlým nástupem do plodnosti. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, tak ve stromkovém tvaru. Pěstování ve stromkovém tvaru je výnosnější v přepočtu na jednotku plochy. Květenství jsou většinou střední až velká, barva je krémově bílá, nažloutlá. Plodenství dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá a velmi dobře barví. Povrch plodů je lesklý. Šťáva plodů je tmavě červená, má velmi příznivý obsah kyselin, vysoké pH a výbornou chuť. Odrůda má cennou vlastnost - plody zcela souměrně dozrávají v rámci plodenství. Dozrávání všech plodenství na keři trvá necelý 1 týden. Jde o špičkovou odrůdu s využitím zejména na výrobu nápojů, včetně ovocných vín a také džemů.
English abstract
Cultivar 'Samdal' originates from breeding programme, which was realized in 80th of 20th century in Denmark. Growth is rather vigorous and upright. The cultivar excels in extremely rapid beginning of fruitfulness. The cultivar can besuccesfully grown as bush or tree form. The tree form growing is more profitable per area unit compared to bush form. Inflorescences are usually medium to large, colour is creamy white, yellowish. Infructescenses achieve high weights on the average. Flesh is dark red, juicy and has very good colourability. Surface of the fruit is shiny. Juice of the fruit is dark red, has very favourable content of acids, high pH and excellent taste. The cultivar has valuable feature which is completely equal rippening of fruits in the infructescenses. Rippening of all infructescenses on the plant takes less than one week. It is a top cultivar which can be used especially for beverages production including wines and also for fruit jasms production.
Keywords
černý bez; odrůda; 'Samdal'; popis; hodnocení
Key words in English
ederberry; cultivar; 'Samdal'; description; evaluation
Authors
KAPLAN, J.; MATĚJÍČEK, A.; MATĚJÍČKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.
Released
23. 4. 2014
Publisher
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.
Location
Holovousy
ISBN
0231-6900
Periodical
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
Number
23
State
Czech Republic
Pages from
95
Pages to
98
Pages count
4
BibTex
@article{BUT115681,
author="Jiří {Kaplan} and Aleš {Matějíček} and Jitka {Matějíčková} and Milena {Vespalcová}",
title="Odrůda černého bezu 'Samdal'",
journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
year="2014",
number="23",
pages="95--98",
issn="0231-6900"
}