Detail publikace

Odrůda černého bezu 'Samdal'

KAPLAN, J. MATĚJÍČEK, A. MATĚJÍČKOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Originální název

Odrůda černého bezu 'Samdal'

Anglický název

Elderberry cultivar 'Samdal'

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Odrůda 'Samdal' pochází ze šlechtitelského programu realizovaného v 80. letech 20. století v Dánsku. Vzrůst je silnějšího charakteru, spíše vzpřímený. Vyniká mimořádně rychlým nástupem do plodnosti. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, tak ve stromkovém tvaru. Pěstování ve stromkovém tvaru je výnosnější v přepočtu na jednotku plochy. Květenství jsou většinou střední až velká, barva je krémově bílá, nažloutlá. Plodenství dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá a velmi dobře barví. Povrch plodů je lesklý. Šťáva plodů je tmavě červená, má velmi příznivý obsah kyselin, vysoké pH a výbornou chuť. Odrůda má cennou vlastnost - plody zcela souměrně dozrávají v rámci plodenství. Dozrávání všech plodenství na keři trvá necelý 1 týden. Jde o špičkovou odrůdu s využitím zejména na výrobu nápojů, včetně ovocných vín a také džemů.

Anglický abstrakt

Cultivar 'Samdal' originates from breeding programme, which was realized in 80th of 20th century in Denmark. Growth is rather vigorous and upright. The cultivar excels in extremely rapid beginning of fruitfulness. The cultivar can besuccesfully grown as bush or tree form. The tree form growing is more profitable per area unit compared to bush form. Inflorescences are usually medium to large, colour is creamy white, yellowish. Infructescenses achieve high weights on the average. Flesh is dark red, juicy and has very good colourability. Surface of the fruit is shiny. Juice of the fruit is dark red, has very favourable content of acids, high pH and excellent taste. The cultivar has valuable feature which is completely equal rippening of fruits in the infructescenses. Rippening of all infructescenses on the plant takes less than one week. It is a top cultivar which can be used especially for beverages production including wines and also for fruit jasms production.

Klíčová slova

černý bez; odrůda; 'Samdal'; popis; hodnocení

Klíčová slova v angličtině

ederberry; cultivar; 'Samdal'; description; evaluation

Autoři

KAPLAN, J.; MATĚJÍČEK, A.; MATĚJÍČKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.

Vydáno

23. 4. 2014

Nakladatel

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.

Místo

Holovousy

ISSN

0231-6900

Periodikum

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Číslo

23

Stát

Česká republika

Strany od

95

Strany do

98

Strany počet

4

BibTex

@article{BUT115681,
  author="Jiří {Kaplan} and Aleš {Matějíček} and Jitka {Matějíčková} and Milena {Vespalcová}",
  title="Odrůda černého bezu 'Samdal'",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2014",
  number="23",
  pages="95--98",
  issn="0231-6900"
}