Publication detail

Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin

RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.

Original Title

Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin

English Title

Antioxidant ant antimutagenic cappacity of some foods

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

v práci je srovnán antioxidační a antimutagenní účinek vybraných rostlinných potravin, v nichž byl stanoven metodou RP-HPLC obsah nízkomolekulárních antioxidantů - askorbátu, tokoferolů a karotenoidů. Antioxidační efekt byl stanovován pomocí stabilního radikálu DP/H, antimutagenní efekt s využitím Amesova testu a cytogenetické analýzy lidských periferních lymfocytů.

English abstract

In this work a comparison of antioxidant and antimutagenic effects of some plant foods was proved. In these foods the content of low-molecular-weight antioxidants - ascorbate, tocopherols and carotenoids was determoned using RP-HPLC method. Antioxidant effect was determined usimg method with stabile radical DPPH. Antimutagenic effect was evaluated using the Ames test and cytogenetic analysis of human peripheral lymphocytes.

Key words in English

antioxidační látky, antimutageny

Authors

RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.

RIV year

2001

Released

28. 5. 2001

Publisher

VUP Praha

Location

Praha

ISBN

80-902671-3-0

Book

Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Pages from

27

Pages to

27

Pages count

1

BibTex

@inproceedings{BUT3556,
  author="Michaela {Raková} and Radka {Buňková} and Milan {Drdák}",
  title="Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin",
  booktitle="Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2001",
  pages="1",
  publisher="VUP Praha",
  address="Praha",
  isbn="80-902671-3-0"
}