Publication result detail

Využití extraktů ze stévie cukerné

VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.

Original Title

Využití extraktů ze stévie cukerné

English Title

Utilization of Stevia rebaudiana extracts

Type

Paper in proceedings (conference paper)

Original Abstract

Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního náhradního sladidla steviosidu. Extrakty z listů této rostliny jsou tedy sladké a s výhodou se mohou využívat ke slazení především nápojů. Bylo také zjištěno, že tyto extrakty potlačují růst mnohých mikroorganizmů. Tato práce se týká jednak využití sušených listů stévie cukerné ke slazení čajů a jednak účinku extraktů ze stévie na potlačení růstu některých potravinářsky významných mikroorganizmů. Pro sledování obsahu steviosidu v čajových extraktech byla na našem pracovišti vyvinuta nová chromatografická a elektroforetická metoda stanovení.

English abstract

This work is dealed partly with utilizatiion of dried Stevia rebaudiana leaves to tea sweetening. It is dealed partly with utilization of leaves extracts to micro-organizm inhibition. Two new methods, chromatographic and capillary electrophoretic, were developed for stevioside content studying.

Keywords

stévie cukerná, streviosid, slazení čajů, inhibice mokroorganizmů

Key words in English

stevia rebaudiana; stevioside; tea sweetening; extracts; micro-organizm inhibition

Authors

VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.

RIV year

2012

Released

13.11.2006

Publisher

FCHPT STU 2006

Location

Bratislava

Book

Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health

ISBN

1335-5236

Periodical

Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health

Volume

15

Number

1

State

Slovak Republic

Pages from

L29

Pages to

L32

Pages count

4