Detail publikačního výsledku
Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu
BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L.
Original Title
Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu
English Title
The overview of methods for analysis of volatile Camembert compounds
Type
Peer-reviewed article not indexed in WoS or Scopus
Original Abstract
Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.
English abstract
Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.
Keywords
Camembert, těkavé látky, GC
Key words in English
Camembert, GC, aroma
Authors
BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L.
RIV year
2011
Released
08.09.2003
Publisher
ČSCH
Location
Košice
ISBN
0009-2770
Periodical
CHEMICKE LISTY
Volume
97
Number
8
State
Czech Republic
Pages from
787
Pages to
790
Pages count
1
Full text in the Digital Library
BibTex
@article{BUT46288,
author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Libor {Babák}",
title="Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu",
journal="CHEMICKE LISTY",
year="2003",
volume="97",
number="8",
pages="787--790",
issn="0009-2770"
}