Detail publikačního výsledku

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

HÝSKOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MOKÁŇOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.

Original Title

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

English Title

Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra).

Type

Abstract

Original Abstract

Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty. Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.

English abstract

This work deals with the determination of volatile compounds in elderberry. The aim was to identify and quantify sensory active compounds in several samples of elderberries (dried berries, frozen berries, juice, flowers) using HS-SPME-GC-MS method.

Keywords

bez černý, senzoricky aktivní látky, SPME, GC

Key words in English

elder berry, sensory active compounds, SPME, GC

Authors

HÝSKOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MOKÁŇOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.

RIV year

2011

Released

26.05.2010

Publisher

ČSCH

Location

Pardubice

Book

Chemické listy

ISBN

0009-2770

Periodical

CHEMICKE LISTY

State

Czech Republic

Pages from

574

Pages to

574

Pages count

1

Full text in the Digital Library

BibTex

@misc{BUT61114,
  author="Eva {Hýsková} and Jana {Zemanová} and Radka {Divišová} and Eva {Vítová}",
  title="Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).",
  booktitle="Chemické listy",
  year="2010",
  journal="CHEMICKE LISTY",
  pages="574--574",
  publisher="ČSCH",
  address="Pardubice",
  issn="0009-2770",
  note="Abstract"
}