Publication detail

Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů

RITTICH, B. CHROBOKOVÁ, M. GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.

Original Title

Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů

English Title

Identification of bacterial Clostridium strains isolated from cheese

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Byl analyzován soubor 40 kmenů, které byly izolovány z mléka a sýrů s pozdním duřením. Pomocí rodově specifické PCR bylo potvrzeno zařazení kmenů do rodu Clostridium. Pomocí druhově specifických PCR bylo 5 kmenů zařazeno do druhu Clostridium butyricum a 26 kmenů do druhu Clostridium tyrobutyricum. Variabilita jednotlivých kmenů v uvedených druzích byla posouzena pomocí rep- PCR a RAPD.

English abstract

PCR methods were used to analyse and identify the collection of 40 bacterial strains isolated from milk and late-blowing cheeses. It was proved that all of the strains belong to Clostridium genus. Species identification was achieved for 31 strains, where 5 strains were identified as Clostridium butyricum and 26 strains as Clostridium tyrobutyricum. Variability of strains in the species was evaluated using rep-PCR and RAPD.

Keywords

Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD.

Key words in English

Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD

Authors

RITTICH, B.; CHROBOKOVÁ, M.; GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.

RIV year

2011

Released

15. 12. 2011

Publisher

Výzkumný ústav mlékárenský v Praze

Location

Praha

ISBN

1212-950X

Periodical

Mlékařské listy

Year of study

129

Number

6

State

Czech Republic

Pages from

VI

Pages to

X

Pages count

5