Publication detail

Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů

SŮKALOVÁ, K. VÍTOVÁ, E. BUŇKA, F.

Original Title

Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů

English Title

Sensory evaluation of processed cheese analogues

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Tato práce se zabvá posouzením vlivu přídavku vybraných rostlinných olejů na senzorickou jakost modelových vzorků tavených sýrových analogů.Pro senzorické hodnocení vzhledu a barvy, lesku, textury a chuti a vůně byla použita sedmibodová stupnice hedonického typu. Intenzita vybraných deskriptorů off-flavouru (hořká, olejová, slaná, sýrová a jiná) byla hodnocena pomocí profilového testu. Přídavek rostlinného oleje významně ovlivnil (P<0.05) senzorick vlastnosti tavených sýrových analogů, hlavně chuť a vůni.

English abstract

This work deal with the influence of the addition of selected vegetable oils on the sensory quality of model samples of processed cheese analogues. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance and colour, gloss, texture and taste and aroma (flavour) of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. sour, oily, bitter, salty, cheesy and others) were then evaluated using profile test. The addition of vegetable oil significantly (P<0.05) influenced sensory properties of processed cheese analogues, especially taste and aroma.

Keywords

tavené sýrové analogy, flavour, senzorická kvalita

Key words in English

processed cheese analogues; flavour; sensory quality

Authors

SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.

RIV year

2014

Released

28. 5. 2014

ISBN

978-80-7305-670-4

Book

XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků

Pages from

10

Pages to

12

Pages count

3

BibTex

@inproceedings{BUT111746,
  author="Kateřina {Sůkalová} and Eva {Vítová} and František {Buňka}",
  title="Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů",
  booktitle="XVI. konference mladých vědeckých pracovníků
s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků",
  year="2014",
  pages="10--12",
  isbn="978-80-7305-670-4"
}