Publication detail

Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek

BEZDĚKOVÁ, Š. VÍTOVÁ, E. JASCHKOVÁ, K.

Original Title

Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek

English Title

Sensory profile of white mould cheese ripening related to changes of volatile compounds

Type

abstract

Language

Czech

Original Abstract

Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.

English abstract

Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.

Keywords

plísňové sýry, aromatické látky

Key words in English

white mould cheese, volatile compounds

Authors

BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; JASCHKOVÁ, K.

Released

6. 9. 2004

Publisher

ČSCH

Location

Ostrava

ISBN

0009-2770

Book

Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník

Edition number

8

Pages from

687

Pages to

687

Pages count

1

BibTex

@misc{BUT60427,
  author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Kristýna {Jaschková}",
  title="Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek",
  booktitle="Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník",
  year="2004",
  edition="8",
  pages="687--687",
  publisher="ČSCH",
  address="Ostrava",
  isbn="0009-2770",
  note="abstract"
}