Publication detail

Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.

VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SŮKALOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Original Title

Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.

English Title

The comparison of the sensory quality of various types of processed cheese.

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této práce bylo sledování senzorické kvality různých typů tavených sýrů s různým obsahem a druhem použitého tuku. Pro senzorické hodnocení vzhledu, barvy, lesku, flavouru a textury byla použita 7 bodová hedonická stupnice. Následně byla hodnocena intenzita vybraných deskriptorů vyjadřujících off-flavour (např. žluklý, olejovitý ap.) pomocí profilového testu. Podle očekávání byla většina sledovaných parametrů významně ovlivněna druhem a množstvím použitého tuku.

English abstract

The sensory quality of various types of processed cheese with different content and type of fat was followed in this work. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance, colour, gloss, taste and aroma (flavour) and texture of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. rancid, oily and others) were then evaluated using profile test. The significant differences were found between samples, as expected, most of parameters evaluated were strongly influenced by fat content.

Keywords

tavené sýry, senzorická kvalita, textura, flavour

Key words in English

processed cheese, sensory quality, texture, flavour

Authors

VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SŮKALOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.

RIV year

2013

Released

20. 3. 2013

ISBN

1337-0960

Periodical

Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences

Year of study

7

Number

special issue

State

Slovak Republic

Pages from

134

Pages to

137

Pages count

4

BibTex

@article{BUT99581,
  author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Milena {Vespalcová}",
  title="Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.",
  journal="Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences",
  year="2013",
  volume="7",
  number="special issue",
  pages="134--137",
  issn="1337-0960"
}