Course detail

Laboratory Classes in Analytical Chemistry of Food II

FCH-MC_ACP2_PAcad. year: 2024/2025

Not applicable.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

3

Mode of study

Not applicable.

Entry knowledge

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Crouch, Stanley; West, Donald; Holler, F; Skoog, Douglas A.. Analytická chemie, VSCHT Praha, 2021, ISBN: 978-80-7592-043-0 (CS)

Recommended reading

Lees M. (Ed) Food authenticity and tracebility, CRS Press, 2009. ISBN: 978-1-85573-526-2 (EN)
Suzanne Nielsen S. Food analysis, Springer, 2017. ISBN: 9783319457741 (EN)

Type of course unit

 

Laboratory exercise

39 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

1. týden:
bezpečnost práce v laboratoři, úvod do předmětu 

2. až 12. týden:
praktická výuka: stanovení podílu rajčat v kečupu, analýza koření pomocí LC-MS, (chilli, pepř), stanovení antioxidační aktivity, analýza mléka a mléčných výrobků pomocí průtokové cytometrie, stanovení nezmýdelnitelných látek, stanovení konzervantů v potravinách, stanovení aktivity diastázy v medu, stanovení oxidu siřičitého ve víně, stanovení lepku , stanovení celkového obsahu barevných pigmentů v mase, stanovení dusitanů a soli v mase. 

13. týden:  konzultace, zpracování výsledků