Course detail

Processing and valorization of food waste

FCH-MC_ZVOAcad. year: 2024/2025

Not applicable.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

3

Mode of study

Not applicable.

Entry knowledge

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P., Fialka P., Kajan M.: Anaerobní čistírenské technologie (CS)
Chandrasekaran M.: Valoriozation of food processing by-products, CRC Press, 2013, 978-1-4398-4885-2 (EN)

Recommended reading

Not applicable.

Type of course unit

 

Lecture

26 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.

1. Úvod do studia
2. Odpady a jejich vlastnosti
3. Analýza odpadů
4. Aplikace poznatků chemického inženýrství v technologii zpracování odpadů
5. Aerobní technologie zpracování odpadů
6. Anaerobní technologie zpracování odpadů
7. Čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu
8. Recyklace a její využití v potravinářském průmyslu
9. Biorafinerie, valorizace odpadů rostlinného původu
10. Biorafinerie, valorizace odpadů živočišného původu
11.-13.  Příklady z praxe, diskuse