Publication result detail
Falšování červených vín anthokyany bezu černého
VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.
Original Title
Falšování červených vín anthokyany bezu černého
English Title
Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans
Type
Paper in proceedings (conference paper)
Original Abstract
Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případného falšování vína přídavkem šťávy bezu černého.
English abstract
Elderberry (Sambucus nigra) juice is a rich source of natural red pigment. It is frequently used to illicit upgrading of red wine colour. As elderberry juice identification markers in a red wine was choosen anthocyans: kyanidin-3-sambubioside-5-glucoside and kyanidin-3-sambubioside. A HPLC with reversed phase column was used for its determination.
Key words in English
adulteration; red wine; anthocyan; Sambucus nigra
Authors
VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.
RIV year
2012
Released
30.08.2004
Publisher
VÚPP 2004
Location
Praha
ISBN
80-902671-8-1
Book
Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Pages from
3
Pages to
5
Pages count
3
BibTex
@inproceedings{BUT15821,
author="Dagmar {Vošmerová} and Milena {Vespalcová} and Michal {Kundrát} and Pavel {Šabata} and Pavel {Kučera}",
title="Falšování červených vín anthokyany bezu černého",
booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2004",
number="1",
pages="3--5",
publisher="VÚPP 2004",
address="Praha",
isbn="80-902671-8-1"
}