Detail publikačního výsledku

Falšování červených vín anthokyany bezu černého

VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.

Originální název

Falšování červených vín anthokyany bezu černého

Anglický název

Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans

Druh

Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus

Originální abstrakt

Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případného falšování vína přídavkem šťávy bezu černého.

Anglický abstrakt

Elderberry (Sambucus nigra) juice is a rich source of natural red pigment. It is frequently used to illicit upgrading of red wine colour. As elderberry juice identification markers in a red wine was choosen anthocyans: kyanidin-3-sambubioside-5-glucoside and kyanidin-3-sambubioside. A HPLC with reversed phase column was used for its determination.

Klíčová slova v angličtině

adulteration; red wine; anthocyan; Sambucus nigra

Autoři

VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.

Rok RIV

2012

Vydáno

30.08.2004

Nakladatel

VÚPP 2004

Místo

Praha

ISBN

80-902671-8-1

Kniha

Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Strany od

3

Strany do

5

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT15821,
  author="Dagmar {Vošmerová} and Milena {Vespalcová} and Michal {Kundrát} and Pavel {Šabata} and Pavel {Kučera}",
  title="Falšování červených vín anthokyany bezu černého",
  booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2004",
  number="1",
  pages="3--5",
  publisher="VÚPP 2004",
  address="Praha",
  isbn="80-902671-8-1"
}