Project detail
Využití pokročilých metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd
Duration: 1.3.2019 — 28.2.2020
Funding resources
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (1. 1. 2019 - 31. 12. 2020)
On the project
Odborné práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na rozvoj progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na využití pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělsko- potravinářského komplexu.
Mark
FCH-S-19-5983
Default language
Czech
People responsible
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Badárová Mária, Ing. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Burešová Natálie, Ing. - fellow researcher
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Čáslavský Josef, prof. Ing., CSc. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fryšová Eva, Ing. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hrstka Miroslav, PhDr., Ph.D. - fellow researcher
Kočnar Michal, Ing. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kratochvílová Olga, Ing. - fellow researcher
Křikala Jakub, Ing. - fellow researcher
Kučera Dan, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mierna Jana, Ing. - fellow researcher
Units
Institute of Food Science and Biotechnology
- responsible department (2.3.2020 - not assigned)
Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2019 - 31.12.2019)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2019 - 31.12.2019)
Results
PERNICOVÁ, I.; KUČERA, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; VODIČKA, J.; KOVALČÍK, A.; OBRUČA, S. Extremophiles – Platform strains for sustainable production of polyhydroxyalkanoates. In Materials Science Forum. Trans Tech Publications Ltd, 2019. p. 74-79. ISBN: 9783035714449.
Detail
REICHSTÄDTER, M.; GAO, Y.; DIVIŠ, P.; MA, T.; GAULIER, C.; LEERMAKERS, M. Cysteine-modified silica resin in DGT samplers for mercury and trace metals assessment. CHEMOSPHERE, 2020, no. 263, p. 1-13. ISSN: 0045-6535.
Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Porovnání metod úpravy vzorků pro stanovení makroprvků v mléce technikou ICP-OES. Bezpečnosť a kontrola potravín. Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2020. s. 139-143. ISBN: 978-80-552-2168-7.
Detail
KOLLER, M.; OBRUČA, S.; BRAUNEGG, G. Bioeconomic polyhydroxyalkanoate (PHA) manufacturing, and factors boosting PHA biosynthesis. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY. Elsevier, 2019. p. 4-4. ISSN: 1873-4863.
Detail
MÁROVÁ, I.; PAVELKOVÁ, R.; KUNDRÁT, V.; MATOUŠKOVÁ, P.; KOVALČÍK, A.; BOKROVÁ, J. Preparation and application of PHA based nanofibers and nanoparticles as natural organic UV filtres with anti-inflammatory effect. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY. AMSTERDAM: ELSEVIER, 2019. p. S5 (S5 p.)ISSN: 1873-4863.
Detail
NĚMCOVÁ, A.; CAGÁŇOVÁ, L.; ÁRENDÁSOVÁ, V.; SAMEK, O.; BREIEROVÁ, E.; MÁROVÁ, I. MONITORING OF LIPID PRODUCTION BY METSCHNIKOWIA YEASTS. Ljubljana, Slovenia: 2019.
Detail
NĚMCOVÁ, A.; ROMANOVSKÁ, D.; ŽÁČKOVÁ, K.; MÁROVÁ, I. Use of technical hemp in cosmetics preparations. Malta: International Society of Antioxidants, 2019.
Detail
REICHSTÄDTER, M. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead in Fish Sauce Food Matrix by Diffusive Gradients in Thin Films Technique. Brno, CZ: Chemie je život 2019, 2019.
Detail
REICHSTÄDTER, M. Determination of potentially hazardous metals in fish sauces using DGT technique. Vienna, Austria: University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), 2019.
Detail
REICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; GAO, Y. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead using Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Fish Sauce Food Matrix. ChemCYS 2020 - Book of abstracts. 1. Blankenberge, Belgium: Royal Flemish Chemical Society, Belgium, 2020. p. 41-41.
Detail
REICHSTÄDTER, M. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead using Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Fish Sauce Food Matrix. Blankenberge, Belgium: ChemCYS 2020, 2020.
Detail
ROMANOVSKÁ, D.; FIALOVÁ, L.; MÁROVÁ, I. Isolation and identification of genus Fragaria DNA in cosmetic products. 2019.
Detail
Slavíková Z.; Pořízka J.; Diviš P. The influence of addition of spent coffee grounds and their refining products on psychical a chemical properties of a soil and a growth of Lactuca sativa. Studentská odborná konference Chemie je život 2019. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019. p. 64-65. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E., JELEN, H. H. Application of vacuum solid-phase microextraction for the analysis of semi-hard cheese volatiles. European Food Research and Technology, 2020, vol. 246, no. 3, p. 573-580. ISSN: 1438-2385.
Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P. A Comparison of Pretreatment Methods for Determination of Macroelements in Milk by ICP-OES. Studentská odborná konference Chemie je život 2019. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019. p. 52-53. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
KUBÁŇ, P.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; ŠLAMPOVÁ, A.; BLANKA, M. Liquid phase microextraction techniques for direct analysis of dried blood spot samples by capillary electrophoresis. 2019.
Detail
BYRTUSOVÁ, D.; SZOTKOWSKI, M.; KOUŘILOVÁ, X.; RAPTA, M.; MÁROVÁ, I. Production of pigments during co-cultivation of red yeasts and green algae. 2019. p. 1 (1 s.).
Detail
Peter Sadel, Pavel Diviš. The Role of Mango Peel Extract in the Synthesis of Silver Nanoparticles and Their Use in Food Packaging. Studentská odborná konferencie Chemei je život 2019 Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2019. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
SADEL, P.;: Chemistry & Life 2019. Brno (21.11.2019)
Detail
REICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; GAO, Y. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead in Fish Sauce Food Matrix by Diffusive Gradients in Thin Films Technique. Studentská odborná konference Chemie je život 2019 - Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019. p. 61-61. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
Responsibility: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.