Detail projektu

Využití pokročilých metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd

Období řešení: 01.01.2019 — 31.12.2019 Financování: Vnitřní projekty VUT

O projektu

Odborné práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na rozvoj progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na využití pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělsko- potravinářského komplexu.

Označení

FCH-S-19-5983

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.
- hlavní řešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Brázda Václav, doc. Mgr., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Burešová Natálie, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Byrtusová Dana, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Čáslavský Josef, prof. Ing., CSc.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Ďubašáková Mária, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Fialová Lenka, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Fryšová Eva, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Hoová Julie, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Hrstka Miroslav, PhDr., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Kočnar Michal, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Kovalčík Adriána, doc. Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Kratochvílová Olga, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Křikala Jakub, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Kučera Dan, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Kundrát Vojtěch, Mgr.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Matoušková Petra, Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Mierna Jana, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Müllerová Lucie, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Němcová Andrea, Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Němeček Milan, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Nováčková Ivana, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Obruča Stanislav, doc. Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Pavelková Renata, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Pernicová Iva, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Porubiaková Otília, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Punčochářová Lenka, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Rapta Marek, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Reichstädter Marek, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Romanovská Denisa, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Ryšavá Lenka, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Sadel Peter, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Slaninová Eva, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Smetana Jan, Mgr., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Sýkora Michal, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Szotkowski Martin, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Šimíčková Adéla, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Štursa Václav, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Veselá Mária, RNDr., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Vespalcová Milena, RNDr., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Vítová Eva, doc. Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Vysoká Marie, Ing.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)
Zemanová Jana, Ing., Ph.D.
- spoluřešitel (01.01.2019 - 31.12.2019)

Útvary

Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (01.01.2019 - 31.12.2019)
Fakulta chemická
- příjemce (01.01.2019 - 31.12.2019)

Zdroje financování

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (01.01.2019 - 31.12.2020)

Výsledky

DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; KŘIKALA, J. The effect of coffee beans roasting on its chemical composition. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2019, vol. 13, no. 1, p. 344-350. ISSN: 1337-0960.
Detail

SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E. Influence of starter culture on volatile compounds in "Moravský bochník" cheese. soubor abstraktů. 2019. p. 66-66.
Detail

POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; MICHALEC, A. Comparison of chemical composition of eggs from laying hens housed in different production facilities: A market study. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2019, vol. 13, no. 1, p. 402-407. ISSN: 1337-0960.
Detail

PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; OBRUČA, S. Isolace extremofilních bakterií produkující polyhydroxyalkanoáty z přírodních vzorků. XXVIII. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2019. Brno: Masaryoka universita, 2019. s. 24-24. ISBN: 978-80-210-9296-9.
Detail

NOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S.; PERNICOVÁ, I. Adaptation of selected PHA producing bacteria to biotechnologically relevant stressors. XXVIII: konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2019. Brno: Masarykova univerzita, 2019. p. 52-52. ISBN: 978-80-210-9296-9.
Detail

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V. Study of the influence of brewing water on selected analytes in beer. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2019, vol. 13, no. 1, p. 507-514. ISSN: 1337-0960.
Detail

BRÁZDA, V.; PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; INGA, A.; FOJTA, M. Attenuation of p53-alpha isoform transactivation by inverted repeat sequernces in p53 target sites. 2019. p. 1 (1 s.).
Detail

PORUBIAKOVÁ, O.; BRÁZDA, V.; BOHÁLOVÁ, N. p53alpha protein isoforms binds preferentially to cruciform in transactivation yeast isogenic system. 2019.
Detail

PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V.; INGA, A. Attenuation of p53-alpha isoform binding to DNA by inverted repeat abolishment in p53 target. 2019.
Detail

DIVIŠ, P.; REICHSTÄDTER, M.; LEERMAKERS, M.; GAO, Y.; HABARTOVÁ, A. Determination of mercury in fish sauces using diffusive gradients in thin films technique. 2nd Food Chemistry Conference, Seville 17-19.9. : Book of abstracts. 2019. p. 2.2.10 (2.2.10 p.)
Detail

PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; KUČERA, D.; OBRUČA, S. Isolation extremopilic bacteria producing polyhydroxyalkanoate from natural sample. The biomania student scientific meeting and eusynbios symposium 2019 Book of abstracts. Brno, Czech Republic: Masaryk University Press, 2019. p. 114-114. ISBN: 978-80-210-9373-7.
Detail

KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Screening biotechnologického potenciálu vybraných zástupců rodu Geobacillus. XXVIII. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2019. 2019. s. 48-48. ISBN: 978-80-210-9296-9.
Detail

KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Thermophilic Bacteria of the Genus Caldimonas as Polyhydroxyalkanoate Producers. The Biomania Student Scientific Meeting & Eusynbios Symposium 2019 Book of Abstracts. Brno: Masaryk University Press, 2019. p. 112-112. ISBN: 978-80-210-9379-7.
Detail

REICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; LEERMAKERS, M.; GAO, Y. Determination of potentially hazardous metals in fish sauces using DGT technique. Vienna, AT: University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), 2019.
Detail

PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; HERNÁNDEZ, N.; PRIETO, M.A.; OBRUČA, S. Thermophilic bacteria isolated from compost as producers of polyhydroxyalkanoates. 10th European Symposium on Biopolymers. Straubing, Germany: C.A.R.M.E.N.e.V., 2019. p. 72-72.
Detail

RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; KUBÁŇ, P. The effect of membrane thickness on supported liquid membrane extractions in-line coupled to capillary electrophoresis for analyses of complex samples. Journal of Chromatography A, 2019, no. 1596, p. 226-232. ISSN: 0021-9673.
Detail

Odpovědnost: Ing. Marek Strakoš