Detail publikačního výsledku
Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.
Originální název
Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů
Anglický název
Sensory evaluation of processed cheese analogues
Druh
Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus
Originální abstrakt
Tato práce se zabvá posouzením vlivu přídavku vybraných rostlinných olejů na senzorickou jakost modelových vzorků tavených sýrových analogů.Pro senzorické hodnocení vzhledu a barvy, lesku, textury a chuti a vůně byla použita sedmibodová stupnice hedonického typu. Intenzita vybraných deskriptorů off-flavouru (hořká, olejová, slaná, sýrová a jiná) byla hodnocena pomocí profilového testu. Přídavek rostlinného oleje významně ovlivnil (P<0.05) senzorick vlastnosti tavených sýrových analogů, hlavně chuť a vůni.
Anglický abstrakt
This work deal with the influence of the addition of selected vegetable oils on the sensory quality of model samples of processed cheese analogues. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance and colour, gloss, texture and taste and aroma (flavour) of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. sour, oily, bitter, salty, cheesy and others) were then evaluated using profile test. The addition of vegetable oil significantly (P<0.05) influenced sensory properties of processed cheese analogues, especially taste and aroma.
Klíčová slova
tavené sýrové analogy, flavour, senzorická kvalita
Klíčová slova v angličtině
processed cheese analogues; flavour; sensory quality
Autoři
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.
Vydáno
28.05.2014
ISBN
978-80-7305-670-4
Kniha
XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků
Strany od
10
Strany do
12
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT111746,
author="Kateřina {Sůkalová} and Eva {Vítová} and František {Buňka}",
title="Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů",
booktitle="XVI. konference mladých vědeckých pracovníků
s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků",
year="2014",
pages="10--12",
isbn="978-80-7305-670-4"
}