Detail aplikovaného výsledku

Kompozice pro přípravu modifikovaných želatinových nanovláken, nanovlákna a způsob jejich přípravy

ŠVACHOVÁ, V.; JANČÁŘ, J.; VOJTOVÁ, L.; ALBERTI, M.; HYRŠL, P.; PAVLIŇÁK, D.

Originální název

Kompozice pro přípravu modifikovaných želatinových nanovláken, nanovlákna a způsob jejich přípravy

Anglický název

Composition for the preparation of modified gelatinous nanofibers, nanofibers per se and process for preparing thereof

Druh

Patent

Originální abstrakt

Předkládané řešení poskytuje kompozici pro přípravu želatinových nanovláken s obsahem oxidované celulózy, která obsahuje želatinu a sodnou sůl oxidované celulózy, přičemž hmotnostní poměr sodné soli oxidované celulózy ku želatině je v rozmezí 0,1 až 2, a popřípadě dále obsahuje rozpouštědlo vybrané ze skupiny zahrnující kyselinu mravenčí, kyselinu octovou a jejich směsi. Dále řešení popisuje způsob přípravy nanovláken zvlákněním této kompozice a nanovlákna takto připravená.

Anglický abstrakt

The present invention provides a relates to a composition for the preparation of gelatinous nanofibers containing oxidized cellulose, which comprises gelatin and oxidized cellulose sodium salt, wherein the weight ratio of the oxidized cellulose to gelatin is in the range of 0.1 to 2, and optionally further contains a solvent being selected from the group consisting of formic acid, acetic acid and mixtures thereof. The invention further describes a process for preparing nanofibers by spinning the above-indicated composition and nanofibers prepared thereby.

Klíčová slova

želatina, elektrospinning, nanovlákna, oxidovaná celulóza, antibakteriální vlastnosti

Klíčová slova v angličtině

gelatin, elektrospinning, nanofibers, oxidized cellulose, antibacterial properties

Číslo patentu

306258

Datum přihlášky

08.01.2014

Datum zápisu

21.09.2016

Datum skončení platnosti

21.09.2036

Vlastník

Vysoké učení technické v Brně, CZ a Masarykova univerzita, Brno, CZ

Licenční poplatek

K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

URL