Detail publikace
Přírodní vs. syntetické: Jak brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) ovlivňuje kvalitu želé cukrovinek
KNAPOVSKÁ, P. VÍTOVÁ, E. TRENZOVÁ, K.
Originální název
Přírodní vs. syntetické: Jak brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) ovlivňuje kvalitu želé cukrovinek
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Tato práce se zaměřuje na využití brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.) jako přírodní alternativy k syntetickým aditivům, používaným při výrobě želé cukrovinek. Borůvky jsou ceněny pro svou příjemnou chuť, výraznou červenofialovou barvu a vysoký obsah bioaktivních látek, jako jsou antioxidanty, anthokyany a fenolické látky. Želé cukrovinky jsou oblíbenou pochoutkou, jak mezi dětmi, tak i dospělými. Cílem této práce bylo připravit cukrovinky, které budou nejen chutné, ale také bohaté na bioaktivní látky. Využití borůvek v cukrovinkách by tak mohlo vyhovovat současnému trendu nahrazování syntetických aditiv přírodními alternativami. V rámci práce byly vyrobeny želé cukrovinky s přídavkem čerstvých borůvek, lyofilizovaných borůvek a cukrovinky se syntetickými barvivy (E132, E129) a komerčně dostupným borůvkovým aromatem. Všechny vzorky byly hodnoceny z hlediska antioxidační aktivity, celkového obsahu fenolických látek a anthokyanů. Rovněž byla provedena analýza těkavých aromatických látek, měření textury a senzorická analýza. Stabilita jednotlivých variant byla posouzena prostřednictvím skladovacího experimentu, při kterém byly cukrovinky po třiceti dnech podrobeny opakovaným analýzám. Výsledky ukázaly, že přídavek borůvek do cukrovinek nejenže výrazně zvyšuje jejich nutriční hodnotu, ale má také pozitivní vliv na jejich senzorické vlastnosti. Vyrobené cukrovinky s přídavkem borůvek se tak jeví jako vhodná a zdravější alternativa ke komerčně dostupným výrobkům.
Klíčová slova
brusnice borůvka; želé cukrovinky; bioaktivní látky; HS-SPME-GC-MS
Autoři
KNAPOVSKÁ, P.; VÍTOVÁ, E.; TRENZOVÁ, K.
Vydáno
19. 5. 2025
Strany od
34
Strany do
34
Strany počet
46
URL
BibTex
@misc{BUT198278,
author="Pavlína {Knapovská} and Eva {Vítová} and Kristina {Trenzová}",
title="Přírodní vs. syntetické: Jak brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) ovlivňuje kvalitu želé cukrovinek",
booktitle="Sborník souhrnu sdělení",
year="2025",
series="1",
edition="1",
pages="34--34",
url="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_abstraktu_2025.pdf",
note="abstract"
}