Detail publikačního výsledku

Stanovení těkavých látek v sýrech SPME

VÍTOVÁ, E.

Originální název

Stanovení těkavých látek v sýrech SPME

Anglický název

Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME

Druh

Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus

Originální abstrakt

V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.

Anglický abstrakt

Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME

Klíčová slova v angličtině

SPME, aroma, cheese

Autoři

VÍTOVÁ, E.

Vydáno

03.09.2001

Nakladatel

Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela

Místo

Banská Bystrica

Kniha

Sborník 53. Zjazd chemických spoločností

Strany od

23

Strany počet

1

Plný text v Digitální knihovně

BibTex

@inproceedings{BUT3296,
  author="Eva {Vítová}",
  title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME",
  booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností",
  year="2001",
  pages="1",
  publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela",
  address="Banská Bystrica"
}