Detail publikačního výsledku
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
VÍTOVÁ, E.
Originální název
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
Anglický název
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Druh
Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus
Originální abstrakt
V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.
Anglický abstrakt
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Klíčová slova v angličtině
SPME, aroma, cheese
Autoři
VÍTOVÁ, E.
Vydáno
03.09.2001
Nakladatel
Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela
Místo
Banská Bystrica
Kniha
Sborník 53. Zjazd chemických spoločností
Strany od
23
Strany počet
1
Plný text v Digitální knihovně
BibTex
@inproceedings{BUT3296,
author="Eva {Vítová}",
title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME",
booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností",
year="2001",
pages="1",
publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela",
address="Banská Bystrica"
}