Detail publikace

Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin

RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.

Originální název

Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin

Anglický název

Antioxidant ant antimutagenic cappacity of some foods

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

v práci je srovnán antioxidační a antimutagenní účinek vybraných rostlinných potravin, v nichž byl stanoven metodou RP-HPLC obsah nízkomolekulárních antioxidantů - askorbátu, tokoferolů a karotenoidů. Antioxidační efekt byl stanovován pomocí stabilního radikálu DP/H, antimutagenní efekt s využitím Amesova testu a cytogenetické analýzy lidských periferních lymfocytů.

Anglický abstrakt

In this work a comparison of antioxidant and antimutagenic effects of some plant foods was proved. In these foods the content of low-molecular-weight antioxidants - ascorbate, tocopherols and carotenoids was determoned using RP-HPLC method. Antioxidant effect was determined usimg method with stabile radical DPPH. Antimutagenic effect was evaluated using the Ames test and cytogenetic analysis of human peripheral lymphocytes.

Klíčová slova v angličtině

antioxidační látky, antimutageny

Autoři

RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.

Rok RIV

2001

Vydáno

28. 5. 2001

Nakladatel

VUP Praha

Místo

Praha

ISBN

80-902671-3-0

Kniha

Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Strany od

27

Strany do

27

Strany počet

1

BibTex

@inproceedings{BUT3556,
  author="Michaela {Raková} and Radka {Buňková} and Milan {Drdák}",
  title="Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin",
  booktitle="Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2001",
  pages="1",
  publisher="VUP Praha",
  address="Praha",
  isbn="80-902671-3-0"
}