Detail publikačního výsledku

Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu

BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L.

Originální název

Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu

Anglický název

The overview of methods for analysis of volatile Camembert compounds

Druh

Článek recenzovaný mimo WoS a Scopus

Originální abstrakt

Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.

Anglický abstrakt

Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.

Klíčová slova

Camembert, těkavé látky, GC

Klíčová slova v angličtině

Camembert, GC, aroma

Autoři

BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L.

Rok RIV

2011

Vydáno

08.09.2003

Nakladatel

ČSCH

Místo

Košice

ISSN

0009-2770

Periodikum

CHEMICKE LISTY

Svazek

97

Číslo

8

Stát

Česká republika

Strany od

787

Strany do

790

Strany počet

1

BibTex

@article{BUT46288,
  author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Libor {Babák}",
  title="Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu",
  journal="CHEMICKE LISTY",
  year="2003",
  volume="97",
  number="8",
  pages="787--790",
  issn="0009-2770"
}