Detail publikačního výsledku
Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu
VESPALCOVÁ, M.; HORÁKOVÁ, H.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.; ZEMANOVÁ, J.; DRDÁK, M.
Originální název
Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu
Anglický název
Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners
Druh
Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus
Originální abstrakt
Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru. V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím. Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána. Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.
Anglický abstrakt
Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners is presented.
Klíčová slova v angličtině
capillary electrophoresis; alternative sweeteners;
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; HORÁKOVÁ, H.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.; ZEMANOVÁ, J.; DRDÁK, M.
Rok RIV
2012
Vydáno
27.05.2002
Nakladatel
VÚPP Praha 2002
Místo
Praha
ISBN
80-902671-5-7
Kniha
Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Strany od
203
Strany do
204
Strany počet
2
BibTex
@inproceedings{BUT7253,
author="Milena {Vespalcová} and Hana {Horáková} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová} and Jana {Zemanová} and Milan {Drdák}",
title="Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu",
booktitle="Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2002",
number="1",
pages="203--204",
publisher="VÚPP Praha 2002",
address="Praha",
isbn="80-902671-5-7"
}