Detail publikačního výsledku

Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu

VESPALCOVÁ, M.; HORÁKOVÁ, H.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.; ZEMANOVÁ, J.; DRDÁK, M.

Originální název

Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu

Anglický název

Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners

Druh

Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus

Originální abstrakt

Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru. V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím. Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána. Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.

Anglický abstrakt

Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners is presented.

Klíčová slova v angličtině

capillary electrophoresis; alternative sweeteners;

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; HORÁKOVÁ, H.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.; ZEMANOVÁ, J.; DRDÁK, M.

Rok RIV

2012

Vydáno

27.05.2002

Nakladatel

VÚPP Praha 2002

Místo

Praha

ISBN

80-902671-5-7

Kniha

Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Strany od

203

Strany do

204

Strany počet

2

BibTex

@inproceedings{BUT7253,
  author="Milena {Vespalcová} and Hana {Horáková} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová} and Jana {Zemanová} and Milan {Drdák}",
  title="Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2002",
  number="1",
  pages="203--204",
  publisher="VÚPP Praha 2002",
  address="Praha",
  isbn="80-902671-5-7"
}