Detail publikačního výsledku
Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů
VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.
Originální název
Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů
Anglický název
The new method for fast assessment of aroma compounds of cheeses
Druh
Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus
Originální abstrakt
Tato práce představuje možnost využití metody SPME pro izolaci těkavých aromatických látek ze vzorku sýra. Analyty byly extrahovány na CAR/PDMS vlákno o tloušťce vrstvy 85 mikrom metodou HS-SPME. Výhody SPME jsou její jednoduchost a rychlost. Metoda minimalizuje tepelnou, mechanickou a chemickou modifikaci vzorku, čímž se snižuje riziko tvorby nežádoucích artefaktů. Šetří čas, náklady na koupi rozpouštědla a likvidaci odpadu. Pro přesné výsledky je nezbytně nutné dodržovat konstantní dobu extrakce a ostatní parametry. Metoda vykazuje dobrou reprodukovatelnost a lze ji proto použít pro charakterizaci aroma sýrů.
Anglický abstrakt
Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane 85 mikrom fibre, different operating conditions were optimized. Linearity of the method was excellent, reproducibility was good (relative standard deviations in range 2-11 %). The detection limits differed substantially for the various standard compounds analyzed.
Klíčová slova
sýr, aroma, SPME
Klíčová slova v angličtině
cheese, aroma, SPME
Autoři
VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.
Rok RIV
2011
Vydáno
01.10.2003
Místo
Skalský Dvůr
ISBN
80-902671-6-5
Kniha
Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Edice
3
Strany od
57
Strany do
59
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT8722,
author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Libor {Babák}",
title="Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů",
booktitle="Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2003",
series="3",
number="5",
pages="57--59",
address="Skalský Dvůr",
isbn="80-902671-6-5"
}