Detail publikačního výsledku

Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů

VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.

Originální název

Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů

Anglický název

The new method for fast assessment of aroma compounds of cheeses

Druh

Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus

Originální abstrakt

Tato práce představuje možnost využití metody SPME pro izolaci těkavých aromatických látek ze vzorku sýra. Analyty byly extrahovány na CAR/PDMS vlákno o tloušťce vrstvy 85 mikrom metodou HS-SPME. Výhody SPME jsou její jednoduchost a rychlost. Metoda minimalizuje tepelnou, mechanickou a chemickou modifikaci vzorku, čímž se snižuje riziko tvorby nežádoucích artefaktů. Šetří čas, náklady na koupi rozpouštědla a likvidaci odpadu. Pro přesné výsledky je nezbytně nutné dodržovat konstantní dobu extrakce a ostatní parametry. Metoda vykazuje dobrou reprodukovatelnost a lze ji proto použít pro charakterizaci aroma sýrů.

Anglický abstrakt

Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane 85 mikrom fibre, different operating conditions were optimized. Linearity of the method was excellent, reproducibility was good (relative standard deviations in range 2-11 %). The detection limits differed substantially for the various standard compounds analyzed.

Klíčová slova

sýr, aroma, SPME

Klíčová slova v angličtině

cheese, aroma, SPME

Autoři

VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.

Rok RIV

2011

Vydáno

01.10.2003

Místo

Skalský Dvůr

ISBN

80-902671-6-5

Kniha

Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Edice

3

Strany od

57

Strany do

59

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT8722,
  author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Libor {Babák}",
  title="Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů",
  booktitle="Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2003",
  series="3",
  number="5",
  pages="57--59",
  address="Skalský Dvůr",
  isbn="80-902671-6-5"
}