Detail publikace

Výzkum a aplikace nových způsobů využití syrovátky , jako odpadu - vedlejšího produktu mlékárenského průmyslu.

DRBOHLAV, J. RITTICH, B. SEDLAŘÍK, V. ČURDA, V. ŠPANOVÁ, A. ŠALAKOVÁ, A. BINDER, M. DRÁB, V.

Originální název

Výzkum a aplikace nových způsobů využití syrovátky , jako odpadu - vedlejšího produktu mlékárenského průmyslu.

Anglický název

Research and application of new procedures of utilization of waste whey – a byproduct of dairy industry

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Problém využití a zpracování syrovátky není dořešen jak ve světovém měřítku, tak v měřítku ČR. Existuje řada používaných způsobů využití syrovátky, resp. její likvidace. Výběr způsobů zpracování a využití závisí na aktuálních ekonomických podmínkách. V prezentaci bylo pojednáno o nových způsobech využití syrovátky. Jedná se o využití syrovátky jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku, pro přípravu biologicky odbouratelných polymerů, vývoj postupů pro izolaci kaseinomakropeptidu a jeho aplikace do potravin s vyšším zdravotním prospěchem.

Anglický abstrakt

The problem of whey utilization and application is not resolved as in world so in Czech Republic. There exist a lot of the methods of whey utilization or its removal. The choice of methods of whey processing and utilization depends on current economic conditions. This presentation dealt with new procedures of whey utilization. It relate to why utilization as material source for hydrogen production, biodegradable polymers production, the development of procedures for caseinmacropeptide isolation and its application to foods with higher health benefits.

Klíčová slova

syrovátka; vodík; kyselina mléčn;, biologicky odbouratelné polymery; kaseinomakropeptid

Klíčová slova v angličtině

whey, hydrogenk, butyric acid; biodegradable polymeres, casein macropeptide

Autoři

DRBOHLAV, J.; RITTICH, B.; SEDLAŘÍK, V.; ČURDA, V.; ŠPANOVÁ, A.; ŠALAKOVÁ, A.; BINDER, M.; DRÁB, V.

Rok RIV

2012

Vydáno

25. 4. 2012

Nakladatel

České ekologické manažerské centrum

Místo

Praha

ISBN

978-80-85990-20-1

Kniha

7. ročník česko-slovenského symposia Výsledky výzkumu , vývoje a inovací pro odpadové hospodářství Odpadové Fórum 2012 25.-27.dubna 2012 Kouty nad Desnou

Strany od

1

Strany do

4

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT92054,
  author="DRBOHLAV, J. and RITTICH, B. and SEDLAŘÍK,  V. and ČURDA, V. and ŠPANOVÁ, A. and ŠALAKOVÁ, A. and BINDER,  M. and DRÁB, V.",
  title="Výzkum a aplikace nových způsobů využití syrovátky , jako odpadu - vedlejšího produktu mlékárenského průmyslu.",
  booktitle="7. ročník česko-slovenského symposia Výsledky výzkumu , vývoje a inovací pro odpadové hospodářství Odpadové Fórum 2012 25.-27.dubna 2012 Kouty nad Desnou",
  year="2012",
  pages="1--4",
  publisher="České ekologické manažerské centrum",
  address="Praha",
  isbn="978-80-85990-20-1"
}