Detail publikace

Stanovení těkavých látek v sýrech SPME

VÍTOVÁ, E.

Originální název

Stanovení těkavých látek v sýrech SPME

Anglický název

Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.

Anglický abstrakt

Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME

Klíčová slova v angličtině

SPME, aroma, cheese

Autoři

VÍTOVÁ, E.

Rok RIV

2004

Vydáno

3. 9. 2001

Nakladatel

Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela

Místo

Banská Bystrica

Strany od

23

Strany do

23

Strany počet

1

BibTex

@inproceedings{BUT3296,
  author="Eva {Vítová}",
  title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME",
  booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností",
  year="2001",
  pages="1",
  publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela",
  address="Banská Bystrica"
}