Přístupnostní navigace

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FCH VUT

Menu
  • Pro uchazeče Submenu
    • Studuj chemii na VUT
    • Nabídka programů
    • Jak se dostat na FCH
    • Přípravné kurzy
    • Den otevřených dveří
    • Kontakty

    E-přihláška

  • Pro Studenty Submenu
    • Aktuality
    • Informace ke studiu
    • Studijní programy
    • Pro prváky
    • Knihovna
    • Studium a stáže v zahraničí
    • Pracovní nabídky
    • Den chemie
    • Chemici z VUT
    • Stipendia
    • Studijní předpisy
  • Věda a výzkum Submenu
    • Témata
    • Centrum materiálového výzkumu
    • Výzkumné skupiny
    • Výsledky VaV
    • Projekty
    • Úspěchy a ocenění
    • Konference a soutěže
    • Kvalifikační řízení
  • Spolupráce Submenu
    • Firemní spolupráce
    • Zahraniční spolupráce
    • Fórum Chemistry and Life
    • Střední školy a FCH
    • Noc vědců
  • O fakultě Submenu
    • Organizační struktura
    • Historie fakulty
    • Kalendář akcí
    • Fotogalerie
    • Absolventi
    • Reklamní předměty
    • Fakultní časopis
    • Pro média
    • Informační tabule
    • Sociální bezpečí
    • Ochrana osobních údajů
    • Kontakty
  • EN
  • Přihlásit se

    Přihlásit se

    • Intranet FCH
    • Web FCH
    • Mail FCH
    • Intraportál
    • Studis
    • Elearning
    • WIKI FCH
    • Věstník VaV
  • Hledat
  • EN

Zavřít

  1. FCH
  2. Web fakulty chemické VUT v Brně
  3. Zprávy z FCH
  4. Ze stáže v Bruselu

Ze stáže v Bruselu

Studentka navazujícího magisterského programu Chemie přírodních látek Vladimíra Krempaská strávila v rámci Erasmu 3 měsíce na Vrije Universiteit Brussel, kde pracovala na své diplomové práci z oblasti polyhydroxyalkanoátů (PHA).

Autor: Vladimíra Krempaská
„Na stáži na Univerzitě Vrije v Bruselu jsem pracovala na své diplomové práci. Zabývali jsme se obecně metabolismem termofilní bakterie Caldimonas thermodepolymerans, která se jeví jako velmi dobrý producent polyhydroxyalkanoátů (PHA). V tom spatřuji  velký potenciál, protože PHA by mohly v budoucnosti nahradit konvenční plasty, jelikož tento polymer je biodegradabilní a biokompatibilní – což by představovalo lepší alternativu plastů primárně z environmentálního hlediska.

Autor: Vladimíra Krempaská

Co se týče mé práce, byla jsem ve skvělém kolektivu, v čele této výzkumné skupiny stála paní profesorka Evelin Peeters. Velmi jsem oceňovala vstřícnost a ochotu členů týmu – stále mi pomáhali a radili, což bylo v konečném důsledku velkým přínosem a mohla jsem se tak hodně naučit. Nicméně musím uznat, že práce v laboratoři byla místy náročná. V laboratoři jsem trávila většinu dne a kdo už někdy pracoval s mikroorganismy, tak ví, že se nikdy nechovaly tak, jak jsme chtěli nebo očekávali. Neustále jsem se setkávala s nepředvídatelnými problémy a zpožděními v práci, ale na tuto „frustraci“ si člověk asi zvykne. Každopádně to má i své přínosy! Beru to tak, že se stále něco nového učím a paradoxně mi to pomáhá brát věci na lehčí váhu.

Autor: Vladimíra Krempaská


Co se však Bruselu jako takového týká, tak bych řekla, že toto město buď milujete, nebo nenávidíte. Já naštěstí patřím do té první skupiny. Jasně, jako každé větší město tu jsou přeplněná zákoutí nebo místa, kam se nedoporučuje jít, ale když jsem se jim vyhýbáte, tak to jde. Dále se mi velmi líbila belgická architektura (hlavně gotika) a vstřícnost lidí. Co byl však asi největší paradox, tak bylo to, že jsem tu asi nepotkala žádného pravého Belgičana. Brusel je velmi multikulturní! Další věc, kterou jsem se tu naučila, bylo vést dlouhé rozhovory o počasí... ano, Belgičané se velmi rádi stěžují na počasí a dokážou o tom vést velmi dlouhé debaty. Věřte mi, bylo to opravdu horší než v Anglii, a to už je co říct.

Autor: Vladimíra Krempaská


Pokud byste se sem někdy rozhodovali jet, tak Brusel bych určitě doporučila, protože se nacházel i ve strategicky dobré oblasti. Mohla jsem si tu naplánovat různé výlety – nablízku byla krásná historická města, mohla jsem dokonce navštívit Francii, Nizozemí nebo Německo. Všude se dalo dostat do dvou hodin vlakem. A samozřejmě, chuťové pohárky potěší skvělé pivo a také čokoláda!"

  • Autor: Vladimíra Krempaská
  • Autor: Vladimíra Krempaská
    Zobrazit galerii
  • Autor: Vladimíra Krempaská
    Zobrazit galerii

Publikováno 13.05.2024 10:56
Odkaz https://www.fch.vut.cz/f96620/d258163

Pro uchazeče

  • Studuj chemii na VUT
  • Nabídka programů
  • Jak se dostat na FCH
  • Přípravné kurzy
  • Den otevřených dveří
  • Kontakty
  • E-přihláška

Pro Studenty

  • Aktuality
  • Informace ke studiu
  • Studijní programy
  • Pro prváky
  • Knihovna
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Pracovní nabídky
  • Den chemie
  • Chemici z VUT
  • Stipendia
  • Studijní předpisy

Věda a výzkum

  • Témata
  • Centrum materiálového výzkumu
  • Výzkumné skupiny
  • Výsledky VaV
  • Projekty
  • Úspěchy a ocenění
  • Konference a soutěže
  • Kvalifikační řízení

Spolupráce

  • Firemní spolupráce
  • Zahraniční spolupráce
  • Fórum Chemistry and Life
  • Střední školy a FCH
  • Noc vědců

O fakultě

  • Organizační struktura
  • Historie fakulty
  • Kalendář akcí
  • Fotogalerie
  • Absolventi
  • Reklamní předměty
  • Fakultní časopis
  • Pro média
  • Informační tabule
  • Sociální bezpečí
  • Ochrana osobních údajů
  • Kontakty

Vysoké učení technické v Brně

Vysoké učení technické v Brně

Fakulta chemická

Purkyňova 464/118
612 00 Brno

www.fch.vut.cz
info@fch.vut.cz

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Copyright © 2025 VUT

Prohlášení o přístupnosti Informace o používání cookies

Nahoru