Přístupnostní navigace

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FCH VUT

Menu
  • Pro uchazeče Submenu
    • Studuj chemii na VUT
    • Nabídka programů
    • Jak se dostat na FCH
    • Přípravné kurzy
    • Den otevřených dveří
    • Kontakty

    E-přihláška

  • Pro Studenty Submenu
    • Aktuality
    • Informace ke studiu
    • Studijní programy
    • Pro prváky
    • Knihovna
    • Studium a stáže v zahraničí
    • Pracovní nabídky
    • Den chemie
    • Chemici z VUT
    • Stipendia
    • Studijní předpisy
  • Věda a výzkum Submenu
    • Témata
    • Centrum materiálového výzkumu
    • Výzkumné skupiny
    • Výsledky VaV
    • Projekty
    • Úspěchy a ocenění
    • Konference a soutěže
    • Kvalifikační řízení
  • Spolupráce Submenu
    • Firemní spolupráce
    • Zahraniční spolupráce
    • Fórum Chemistry and Life
    • Střední školy a FCH
    • Noc vědců
  • O fakultě Submenu
    • Organizační struktura
    • Historie fakulty
    • Kalendář akcí
    • Fotogalerie
    • Absolventi
    • Reklamní předměty
    • Fakultní časopis
    • Pro média
    • Informační tabule
    • Sociální bezpečí
    • Ochrana osobních údajů
    • Kontakty
  • EN
  • Přihlásit se

    Přihlásit se

    • Intranet FCH
    • Web FCH
    • Mail FCH
    • Intraportál
    • Studis
    • Elearning
    • WIKI FCH
    • Věstník VaV
  • Hledat
  • EN

Zavřít

  1. FCH
  2. O fakultě
  3. Pro média
  4. Aktuality
  5. Molekulární gastronomie aneb chemie tak trochu jinak

Molekulární gastronomie aneb chemie tak trochu jinak

 Nadšení a chuť do chemie je třeba rozvíjet v jakémkoliv věku, a proto na konci března na naší fakultě proběhl ve spolupráci s JCMM workshop pro nadané žáky víceletých gymnázií. Workshop vedený pod taktovkou lektorů Martina Kadlece a Kristýny Janákové byl zaměřen na využití molekulární gastronomie, tedy moderního způsobu přípravy jídel, pro něž je typická změna skupenství používaných surovin např. do formy gelů pomocí polysacharidů agaru či alginátu.

Autor: Martin Kadlec

Kromě originálního chemického bubble tea si žáci vyzkoušeli připravit netradiční „volské oko“ z mléka a rozmixovaných broskví nebo také jahodové či broskvové špagety. Třešničkou na pomyslném dortu pak byla příprava falešného kaviáru, jež chuťově doladil mozzarelové jednohubky. Nejenže byly připravené pokrmy krásné pro oko (však posuďte sami), ale podle vyjedených talířů i skvěle chutnaly.

Věříme, že si žáci workshop užili stejně jako naši dva lektoři a těšíme se na spolupráci zase příště!

  • Autor: Martin Kadlec
  • Autor: Martin Kadlec
  • Autor: Martin Kadlec
  • Autor: Martin Kadlec
    Zobrazit galerii
  • Autor: Martin Kadlec
    Zobrazit galerii
  • Autor: Martin Kadlec
    Zobrazit galerii
  • Autor: Kristýna Janáková
    Zobrazit galerii

Publikováno 04.04.2024 10:32
Odkaz https://www.fch.vut.cz/fakulta/media/f81551/d256108

Pro uchazeče

  • Studuj chemii na VUT
  • Nabídka programů
  • Jak se dostat na FCH
  • Přípravné kurzy
  • Den otevřených dveří
  • Kontakty
  • E-přihláška

Pro Studenty

  • Aktuality
  • Informace ke studiu
  • Studijní programy
  • Pro prváky
  • Knihovna
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Pracovní nabídky
  • Den chemie
  • Chemici z VUT
  • Stipendia
  • Studijní předpisy

Věda a výzkum

  • Témata
  • Centrum materiálového výzkumu
  • Výzkumné skupiny
  • Výsledky VaV
  • Projekty
  • Úspěchy a ocenění
  • Konference a soutěže
  • Kvalifikační řízení

Spolupráce

  • Firemní spolupráce
  • Zahraniční spolupráce
  • Fórum Chemistry and Life
  • Střední školy a FCH
  • Noc vědců

O fakultě

  • Organizační struktura
  • Historie fakulty
  • Kalendář akcí
  • Fotogalerie
  • Absolventi
  • Reklamní předměty
  • Fakultní časopis
  • Pro média
  • Informační tabule
  • Sociální bezpečí
  • Ochrana osobních údajů
  • Kontakty

Vysoké učení technické v Brně

Vysoké učení technické v Brně

Fakulta chemická

Purkyňova 464/118
612 00 Brno

www.fch.vut.cz
info@fch.vut.cz

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Copyright © 2025 VUT

Prohlášení o přístupnosti Informace o používání cookies

Nahoru