Detail předmětu
Chemie potravin I
FCH-BCO_CHP1Ak. rok: 2014/2015
Předmět Chemie potravin I je orientován pouze na základní složky lidské potravy, což jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi uvedených složek potravin. Dále s potravinářskými surovinami, které jsou nejbohatšími zdroji těchto složek. Maximální důraz ve výuce tohoto předmětu bude však kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené složky podléhají při technologických procesech zpracování a skladování.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti získají přehled o základních složkách lidské potravy - bílkovinách, tucích, sacharidech, z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.
Prerekvizity
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti z biochemie, organické a anorganické chemie.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.
Osnovy výuky
2. Peptidy a bílkoviny obecně
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů
Učební cíle
Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný