Detail předmětu
Analytická chemie potravin II
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2014/2015
Předmět shrnuje základní znalosti z analytické chemie, dává přehled o principu a využití instrumentálních a enzymatických metod v analýze potravin, zabývá se problematikou stanovení autenticity a falšování potravin, problematikou analýzy alergenních látek v potravinách, využití metody PCR v analýze potravin a metod pro anlýzu DNA za účelem stanovení živočišných a rostlinných látek v potravinách.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
a) spektrometrické techniky
b) kapalinová chromatografie
c) plynová chromatografie
d) elektroforéza
e) polymerázová řetězová reakce PCR
2. Enzymová analýza a imunoanalýza
3. PCR analýza pro identifikaci potravinových složek
4. Analýza DNA pro identifikaci živočišných a rostlinných látek v potravinách
5. Analýza alergenů v potravinách
6. Metody stanovení autenticity potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech