Detail předmětu
Chemie potravin II
FCH-MC_CHP2Ak. rok: 2014/2015
Předmět Chemie potravin II je zaměřen na minoritní složky lidské potravy. To jsou např. trpké látky, vitaminy, barviva, aromatické, chuťové a vonné látky a látky aditivní. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi uvedených minoritních složek potravin. Důraz ve výuce tohoto předmětu bude však kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené minoritní složky podléhají při zpracování a skladování potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti získají přehled o důležitých minoritních složkách potravin, zejména o chemických vlastnostech, struktuře a reaktivitě.
Prerekvizity
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít podrobné znalosti o základních složkách lidské potravy, tj. o bílkovinách, tucích a sacharidech.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.
Osnovy výuky
2. Trpké látky
3. Enzymatické hnědnutí
4. Vitaminy
5. Látky prodlužující údržnost
6. Vonné látky a aromatické látky potravin
7. Chuťové látky
8. Látky upravující aroma
9. Látky upravující barvu
10. Barviva_tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
Učební cíle
Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor