Detail předmětu
Praktikum z biotechnologie
FCH-MC_BIO_PAk. rok: 2014/2015
Studenti získávají praktické dovednosti při určování a úchově mikroorganizmů. Provedou odzkoušení různých způsobů kultivace vybraných kmenů mikroorganizmů a sledování produkce některých primárních a sekundárních metabolitů. Náplní cvičení je i imobilizace a následná charakterizace biotechnologicky významných enzymů.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
2
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti ziskají obecně potřebné praktické znalosti z fermentačních procesů.
Prerekvizity
Znalosti z předmětu Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: Laboratorní cvičení - 6 vyučovacích hodin týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Účast na cvičení, vypracováni a odevzdani protokolu písemnou formou ke všem úlohám.
Osnovy výuky
1. Určování a úchova mikroorganizmů.
2. Kultivace mikroorganizmů.
3. Stanovení primárních a sekundárních metabolitů.
4. Imobilizační techniky.
2. Kultivace mikroorganizmů.
3. Stanovení primárních a sekundárních metabolitů.
4. Imobilizační techniky.
Učební cíle
Cílem praktika je přiblížit studentovi techniky práce s biologickým materiálem v laboratorních podmínkách a lepší pochopení doposud získaných teoretický znalostí z biotechnologie.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Píemný test znalostí z laboratorní práce.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
78 hod., povinná
Vyučující / Lektor