Detail předmětu
Praktikum z biotechnologie
FCH-MC_BIO_PAk. rok: 2015/2016
Náplní praktického cvičení je 5 blokových úloh zaměřených na práci s mikroorganismy využívanými v potravinářství, sledování dynamiky jejich růstu a množení, produkce antimikrobiálních látek a vybraných enzymů, jejich identifikaci v komplexních vzorcích.
V průběhu praktického cvičení bude kladen důraz na prohloubení a osvojení si základních praktických dovedností při identifikaci, studiu a úchově mikroorganismů využívaných v potravinářství (kvasinky Sacharomyces cerevisiae, bakterie rodu Escherichia coli, Bacillus), bude rozšířena praktická znalost studentů v oblasti molekulárně diagnostických metod, včetně bioinformatické analýzy získaných výsledků. Pozornost bude věnována také vybraným biotechnologickým postupům používaným v potravinářství a detekci jejich účinnosti na základě analýzy biologicky aktivních látek.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle, kde jsou zveřejněny podklady a návody pro praktické cvičení. Část takto zveřejněných studijních materiálů a doporučené literatury je dostupná pouze v anglickém jazyce. Stejně tak, při bioinformatické analýze výsledků je nutná znalost anglického jazyka. Využití studijních materiálů v angličtině podpoří schopnost práce s odborným textem, včetně upevnění znalostí anglické terminologie užívané v tomto oboru.
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Submerzní a povrchová kultivace kvasinek a mikroskopických plísní. Izolace vybraných extracelulárních enzymů.
3. Biotechnologická konverze potravinářského odpadu.
4. Průkaz biodegradace s využitím bakteriálních buněk v přípravcích pro aplikaci při čištění odpadních vod v odlučovačích tuků.
5. Testování produkce vybraných bakteriocinů u probiotického kmene Lactobacillus.
6. Sledování produkce enzymu β-galaktosidasy bakteriálním kmenem E. coli JM 109 (pUC 19).
7. Zápočtový test
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor