Detail předmětu
Hygiena v potravinářských technologiích
FCH-BC_HYPAk. rok: 2019/2020
Studenti si osvojí základní principy hygienického zpracování potravin. Hlavní náplní předmětu je přehled biologických "nebezpečí", která se mohou vyskytnout při nesprávném (nehygienickém) procesu jejich technologického zpracování.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
- nežádoucí změny potravin a jejich důsledky z hlediska hygienického a zdravotního
- přehled alimentárních onemocnění, jejich příznaky, způsoby přenosu, léčení
Schopnost uplatnit tyto poznatky v potravinářské praxi.
Prerekvizity
Chemické složení potravin - přirozené složky potravin (bílkoviny, lipidy, sacharidy).
Korekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí všech oblastí problematiky hygieny potravin, pochopení vzájemných souvislostí a schopnost aplikace v praxi
b) ústní část - případné doplňující otázky
Osnovy výuky
2. Principy nejvýznamnějších potravinářských technologií
3. Hygienická rizika nejvýznamnějších potravinářských technologií
4. Nežádoucí změny v potravinách (plesnivění, hniloba, kvašení, karamelizace, Maillardova reakce, žluknutí tuků, hydrogenace, mechanické nečistoty, škůdci).
5. Přehled onemocnění a otrav z potravin (bakteriální, virová, prionová, plísňová onemocnění a mykotoxiny, parazitární onemocnění).
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný, je součástí profilujícího základu
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný, je součástí profilujícího základu