Detail předmětu
Analýza potravin
FCH-DCO_ANPAk. rok: 2019/2020
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu se zaměřením na spektroskopické a chromatografické metody.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
2
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace.
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška se skládá z ústní části, která probíhá formou diskuze na zadané téma. Student musí prokázat orinetaci v dané tematice s přesahem do relevantních aplikovaných oblastí.
Osnovy výuky
1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin,
2. Vzorkování v analýze potravin,
3. Aplikace HPLC v analýze potravin
4. Aplikace GC v analýze potravin
5. Využití spektroskopických metod v analýze potravin
6. Imunochemická analýza
2. Vzorkování v analýze potravin,
3. Aplikace HPLC v analýze potravin
4. Aplikace GC v analýze potravin
5. Využití spektroskopických metod v analýze potravin
6. Imunochemická analýza
Učební cíle
Cílem předmětu je utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin a další rozvíjení těchto znalostí
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Výuka se realizuje účastí na vybraných přednáškách a konzultacemi k tématům, které vycházejí ze zadání doktorské práce
Základní literatura
KUBÁŇ, V. a KUBÁŇ, P.: Analýza potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007, 203 stran ISBN:978-80-7375-036-7
LEES, M.: Food authenticity and traceability, CRC Press, 2003, ISBN: 978-0-8493-1763-7
PICÓ, I.: Food toxicants analysis, Elsevier,The Netherlands,2007, 762pp. ISBN: 978-0-444-52843-8
LEES, M.: Food authenticity and traceability, CRC Press, 2003, ISBN: 978-0-8493-1763-7
PICÓ, I.: Food toxicants analysis, Elsevier,The Netherlands,2007, 762pp. ISBN: 978-0-444-52843-8
Doporučená literatura
Rui M. S. Cruz, Igor Khmelinskii, Margarida Vieira: Methods in Food Analysis. CRC Press, 2014, 256 p. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech