Detail předmětu

Potravinářská mikrobiologie

FCH-DCO_PMAk. rok: 2019/2020

Studenti budou na pokročilé úrovni seznámeni s taxonomie mikroorganismů, morfologií a fyziologií buněk mikroorganismů, metabolickými strategiemi průmyslových mikroorganismů, regulací metabolismu průmyslově významných mikroorganismů, mikrobální kinetikou růstu a množení mikroorganismů, stresovou odpovědí mikroorganismů, adaptačními strategiemi mikroorganismů a extremofilními mikroorganismy, účelovým chování mikrobiálních buněk (quorum sensing, tvorba biofilmu, řízená mutageneze) a také
pokročilými metodami analýzy mikrobiálních buněk (např. koncept single cell analysis).

Výsledky učení předmětu

Studenti získají pokročilé znalosti v oblasti aplikované průmyslové mikrobiologie a potravinářské biotechnologie.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti z oblasti mikrobiologie a biotechnologie na úrovni magistrského studia.

Doporučená nebo povinná literatura

Taxonomie prokaryot, Ivo Sedláček. Publisher, Masarykova univerzita, 2007. ISBN, 8021042079, 9788021042070. Length, 270 pages. (CS)
Cryopreservation of microorganisms at ultra-low temperatures Zdeněk Hubálek,1996 (ISBN: 9788020005571) (EN)
Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy,Anna Kokocková-Kratochvílová, 1982 , VydavatelstvoALFA Bratislava (CS)
Aplikovaná mikrobiológia poživatín,F.Gorner, L.Valík,2004 ISBN 80-967064-9-7,Vydavaťelstvo Malé centrum. (CS)
Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , (EN)
Neměc M.: Základy obecné mikrobiologie, Masarykova univerzita v Brně, 2015 (CS)
Dworkin M.D.: The Prokaryotes, 3rd Edition,Springer, New York, 2006 (EN)

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška se skládá z ústní části, která probíhá formou diskuze na zadané téma. Student musí prokázat orinetaci v dané tematice s přesahem do relevantních aplikovaných oblastí.

Jazyk výuky

čeština

Osnovy výuky

1. Taxonomie mikroorganismů
2. Morphologie a fyziologie mikrobiálních buněk
3. Metabolické strategie průmyslových mikroorganismů spojené se stacionární růstovou fází
4. Regulace metabolismu průmyslově významných mikroorganismů
5. Růst a množení mikroorganismů, mikrobiální kinetika
6. Stresová odpověď mikroorganismů
7. Adaptační strategie mikroorganismů, extremofilní mikroorganismy
8. Účelové chování mikrobiálních buněk (quorum sensing, tvorba biofilmu, řízená mutageneze)
9. Pokročilé metody analýzy mikrobiálních buněk (single cell analysis)

Cíl

Seznámení studentů s možnostmi dalšího využiti mikroorganismů a jejich metabolitů v potravinařskem průmyslu a souvisejícíh biochemických výrobách. Jde i rozšíření a aplikaci doposud získaných znalostí z oblasti potravinářské mikrobiologie a biotechnologie.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka probíhá formou konzultací a skupinových diskuzí.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DKCP_CHTP doktorský

    obor DKCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, 2 kredity, povinně volitelný

  • Program DPCP_CHTP doktorský

    obor DPCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, 0 kreditů, povinně volitelný

  • Program DPAP_CHTP doktorský

    obor DPAO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, 0 kreditů, povinně volitelný