Detail předmětu
Mikrobiologie
FCH-BC_MIBAk. rok: 2020/2021
Historie a perspektivy mikrobiologie. ,Základní struktura a složení bakteriálních buněk, kvasinek, plísní. Vliv vnějších faktorů na mikroorganismy. Viry, obecná charakteristika, výskyt, rozdělení a význam. Metabolismus mikroorganismů. Biosyntéza základních stavebních látek. Mikroorganismy a prostředí.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
V rámci předmětu "Mikrobiologie" získají studenti přehled o taxonomii mikroorganizmů, jakož i základní znalosti o jejich vlastnostech, výskytu a průmyslovém využití.
Prerekvizity
Biologie
Doporučená nebo povinná literatura
Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A.: Microbiology. McGraw-Hill Education, Boston 2005. (CS)
Šilhánková L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia Praha, Praha 2002. (CS)
Doyle M. P., Beuchat L. R., Montville T. J.: Food microbiology, fundamentals and frontiers. American Society of Microbiology Press, Washington 1993. (CS)
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
1. Úvod do předmětu, definice vědní disciplíny, vlastnosti mikroorganizmů, vývoj mikroorganizmů z pohledu kosmologické hypotézy vzniku vesmíru, taxonomie a mikrobiologické názvosloví.
2. Definice biosféry a výskyt mikroorganizmů.
3. Způsoby získávání a uchovávání mikroorganizmů.
4. Rozdělení mikroorganizmů podle fyziologických vlastností.
5. Základní struktura mikrobiální buňky.
6. Bakterie, stavba a struktura bakteriální buňky, fyziologické a morfologické vlastnosti, rozmnožování, chemické složení bakteriální buňky, přehled průmyslově významných bakterií a jejich využití.
7. Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy, fyziologické a morfologické vlastnosti, cytologie, rozmnožování, taxonomické zařazení do tříd Ascomycetes a Basidiomycetes, přehled průmyslově významných kvasinek a jejich využití.
8. Plísně, taxonomické zařazení, fyziologické a morfologické vlastnosti, cytologie, rozmnožování, přehled průmyslově významných plísní a jejich využití.
9. Viry a virony, výskyt, morfologie, infekce bakteriální buňky fágem, viry plísní, kvasinek a živočišné viry.
10. Genetika mikroorganismů.
11. Metabolizmus chemoorganotrofních mikroorganizmů, jejich výživa a průmyslové využití.
12.Mikroorganizmy a prostředí.
Cíl
Cílem předmětu je podat informace o složení mikrobiální buňky, taxonomii mikroorganizmů, jjejich vlastnostech, výskytu a průmyslovém využití.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Není
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_AAEFCH bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_CHMN , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHMA bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
Typ (způsob) výuky
eLearning
eLearning: aktuální otevřený kurz