Detail předmětu
Bioinženýrství pro potravináře
FCH-DCO_BIPAk. rok: 2020/2021
Tento předmět je zaměřen na rozvoj myšlení studentů na doktorském studiu v oblasti produkce biologických aktivních produktů pro potrativnárstvo, GMO produktů, zelené chemie v potravinářství, na bioaktivní obaly a cirkulační hospodářství.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Využívaní bioprocesů v potravinářství.
3. Výroba kyseliny mléčné.
4. Výroba octa.
5. Produkce aminokyselin a inzulínu.
6. Výroba antibiotik.
7. Produkce enzymů.
8. Výroba pekařských kvasnic.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
C. Socaciu, Food colorants. Chemical and Fuctional Properties. CRC Press, 2007, ISBN: 13-978-0-8493-9357-0 (CS)
Doporučená literatura
M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, 2007, ISBN: 978-0-12-372532M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, ISBN: 978-0-12-372532-5 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program DKCP_CHTP doktorský
obor DKCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DPCP_CHTP doktorský
obor DPCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DPAP_CHTP doktorský
obor DPAO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DKCP_PCH doktorský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program AKREDITACE doktorský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný