Detail předmětu

Praktikum z technologie zpracování biopolymerů

FCH-MC_TZB_PAk. rok: 2021/2022

Studenti si v rámci serie laboratorních úloh rozšíří své laboratorní znalosti a praktické dovednosti, budou seznámeni se základními materiálovými a technologickými vlastnostmi vybraných biopolymerů a jejich využití v řadě hodnotných a aktuálních aplikací jako je příprava transportních systémů pro potravinářství a kosmetiku, enkapsulační techniky a postupy, příprava jedlých obalů anebo příprava mikročástic a mikrovláken.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Způsob a kritéria hodnocení

Laboratorní postupy budou zveřejněna na e-learningu na začátku semestru. Před každým laboratorním cvičením, budou studenti přezkoušení z přípravy na cvičení. Studenti musí být na laboratorní úlohu teoreticky připraveni a musí mít stručnou formu písemné přípravy. Pokud při náhodném přezkoušení neprokážou dostatečnou znalost prováděné úlohy, jsou z laboratorního cvičení vyloučeni a chybějící úlohu musí absolvovat v náhradním termínu.
Studenti budou pracovat ve skupinách po dvou a odevzdají jeden laboratorní protokol na e-larningu do 7 dnů od ukončení daného laboratorního cvičení. Pozdní předávání protokolů nebude akceptováno. Protokoly je možno psát rukou i na počítači podle požadavků učitele. Protokoly budou obodované v rozsahu do 10 bodů. Celkově studenti odevzdají 11 protokolů.
Na posledném praktiku studenti odprezentují své výsledky. Za tuto prezentaci mohou získat 20 bodů. Na získaní zápočtu musí studenti získat alespoň 80 bodů (min. 66 bodů z protokolů).

Osnovy výuky

Studenti si v rámci serie laboratorních úloh rozšíří své laboratorní znalosti a praktické dovednosti, budou seznámeni se základními materiálovými a technologickými vlastnostmi vybraných biopolymerů a jejich využití v řadě hodnotných a aktuálních aplikací jako je příprava transportních systémů pro potravinářství a kosmetiku, enkapsulační techniky a postupy, příprava jedlých obalů anebo příprava mikročástic a mikrovláken.
Laboratorní práce jsou cílené na podporu porozumění technologie zpracování biopolymerů a jejich vlastností. Důraz bude kladen na pochopení vztahu mezi chemickými a fyzkálními vlastnostmi biopolymerů a možnostmi jejich zpracování jako i aplikacemi.

1. Úvod do předmětu, organizační informace
2. Identifikace běžných plastů podle jejich fyzikálních vlastností
3. Příprava biopolymeru na bázi škrobu
4. Příprava hydrogelů na bázi želatiny a jejich využití jako transportních systémů
5. Příprava hydrogelů na bázi poly(vinyl alkoholu)
6. Izolace přírodních produktů
7. Enkapsulace přírodního produktu metodou odpařování emulze-rozpouštědla
8. Příprava a charakterizace liposomů
9. Příprava mikročástic z hydrofobních polyesterů
10. Příprava mikrovláken z hydrofobních polyesterů
11. Návrh výroby vlastního biopolymeru a jeho využití
12. Stanovení mechanických vlastností vlastního biopolymeru
13. Prezentace výsledků studentů.

Učební cíle

Cílem předmětu je prakticky seznámit studenty se základními vlastnostmi vybraných biopolymerů a způsoby jejich zpracování a využití v rámci řady hodnotných a aktuálních aplikací.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Nezbytné pro úspěšné ukončení studia.

Základní literatura

V. Ducháček, POLYMERY: Výroba, vlastnosti, zpracování, použití, VŠCHT Praha (3. vydání, 2011), ISBN 978-80-7080-788-0 (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NKCP_CHPL magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinný
  • Program NPCP_CHPL magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinný