Detail předmětu

Bioinženýrství pro potravináře

FCH-DCO_BIPAk. rok: 2021/2022

Tento kurz je zaměřen na rozvoj myšlení studentů v doktorském studiu výroby biologicky aktivních produktů pro potravinářský průmysl, GMO produktů, zelené chemie a využití fermentační chemie v potravinářském průmyslu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

0

Výsledky učení předmětu

Student pochopí propojení bioinženýrství s potravinářským průmyslem a jeho produkty.

Prerekvizity

Bez omezení

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Způsob a kritéria hodnocení

Kolokvium

Osnovy výuky

1. Produkce aktivních produktů v potravinách (např. probiotika)
2. GMO v bioinženýrství, značení GMO
3. Zelená chemie v potravinářském průmyslu
4. Přirozeně barviva a dochucovadla vs. syntetické látky
5. Výroba piva a jeho stabilizace
6. Fermentované potraviny
7. Výroba octu a bioinženýrství

Učební cíle

Prohloubit znalosti o vybraných postupech v bioinženýrství používaných při výrobě a zpracováván potravinářských, meziproduktů, produktů nebo obalů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace k tématu dosertační práce, prezentace na dané téma.

Základní literatura

G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York, 2019 (CS)
C. Socaciu, Food colorants. Chemical and Fuctional Properties. CRC Press, 2007, ISBN: 13-978-0-8493-9357-0 (CS)

Doporučená literatura

P. Weirich, Labeling genetically modified food. Oxford University Press, 2007, ISBN 978-0-19-532686-4 (CS)
M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, 2007, ISBN: 978-0-12-372532M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, ISBN: 978-0-12-372532-5 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DKCP_PCH doktorský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
  • Program DPCP_PCH doktorský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

eLearning