Detail předmětu
Bioinženýrství pro potravináře
FCH-DCO_BIPAk. rok: 2021/2022
Tento kurz je zaměřen na rozvoj myšlení studentů v doktorském studiu výroby biologicky aktivních produktů pro potravinářský průmysl, GMO produktů, zelené chemie a využití fermentační chemie v potravinářském průmyslu.
Jazyk výuky
čeština
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Student pochopí propojení bioinženýrství s potravinářským průmyslem a jeho produkty.
Prerekvizity
Bez omezení
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Způsob a kritéria hodnocení
Kolokvium
Osnovy výuky
1. Produkce aktivních produktů v potravinách (např. probiotika)
2. GMO v bioinženýrství, značení GMO
3. Zelená chemie v potravinářském průmyslu
4. Přirozeně barviva a dochucovadla vs. syntetické látky
5. Výroba piva a jeho stabilizace
6. Fermentované potraviny
7. Výroba octu a bioinženýrství
2. GMO v bioinženýrství, značení GMO
3. Zelená chemie v potravinářském průmyslu
4. Přirozeně barviva a dochucovadla vs. syntetické látky
5. Výroba piva a jeho stabilizace
6. Fermentované potraviny
7. Výroba octu a bioinženýrství
Učební cíle
Prohloubit znalosti o vybraných postupech v bioinženýrství používaných při výrobě a zpracováván potravinářských, meziproduktů, produktů nebo obalů.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace k tématu dosertační práce, prezentace na dané téma.
Základní literatura
C. Socaciu, Food colorants. Chemical and Fuctional Properties. CRC Press, 2007, ISBN: 13-978-0-8493-9357-0 (CS)
G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York, 2019 (CS)
G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York, 2019 (CS)
Doporučená literatura
M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, 2007, ISBN: 978-0-12-372532M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, ISBN: 978-0-12-372532-5 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
P. Weirich, Labeling genetically modified food. Oxford University Press, 2007, ISBN 978-0-19-532686-4 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
P. Weirich, Labeling genetically modified food. Oxford University Press, 2007, ISBN 978-0-19-532686-4 (CS)
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz